Tomme ganger og avslåtte lys. Brorparten av elevene på Storhamar videregående er hjemme, på hytta eller annetsteds hvor de nyter noen dager vekk fra skolen.

Men ikke alle. I noen rom er det aktivitet. Det er tall i boka, og tall på tavla.

– Vi kommer mest sannsynlig opp i matteeksamen. Vanligvis er vi mange i klassa, men her får vi lærere som kan hjelpe her og nå, så da får man ting ordentlig forklart, sier Maria Eskild Moore.

Hun er en av 14 elever ved skolen som har valgt å bruke to dager av vinterferien på skolebenken. I stille og rolige omgivelser får elevene muligheten til å vie tiden fullt og helt til matematikk.

– god hjelp

– Akkurat nå fokuserer vi på eksamensoppgaver fra i fjor, forteller sidekamerat Helena Eik Palmadottir.

De jobber også med GeoGebra, et dataprogram som har erstattet den gode gamle kalkulatoren. Bare at den er ti ganger mer avansert.

– Matte kan være litt komplisert innimellom, men her får vi god hjelp, sier Palmadottir.

– Men man trenger ikke synes at matte er vanskelig for å være her. Det kan også være at man vil forbedre karakteren man har, sier Moore.

vil ha mer ferieskole

Rektor Hildegard Johannessen forteller at skolen første gang testet ut matte i ferien i høst.

– Vi ser at matte er et av fellesfagene hvor mange elever sliter. Etter høstskolen kom mange elever til oss og sa de hadde fått tilbake motivasjonen i faget, forteller rektor.

Derfor ønsker skolen nå å videreføre ordningen i høst- og vinterferiene.

– Det er også lagt opp til at det skal være hyggelig. Det er gratis mat, frokost, varm lunsj og frukt. Det gjør noe med ungdommene å være samlet utover vanlig skoletid, sier Johannessen.

– kan fokusere

Og det er elevene enige i.

– Vi får muligheten til å gå i dybden, og kan fokusere på noe bestemt, mener Palmadottir.

Lærer Jens Lindstad opplever også at det å bruke noen dager av ferien til å studere tallenes verden er positivt for dem som er med.

– Det blir et lite pusterom for å hente seg inn i en hektisk hverdag. De kan fokusere på et enkelt fag eller emne, sier Lindstad.

Men det blir ikke bare brøk og algebra for jentene. Litt tradisjonell vinterferie blir det og. Nesten, i alle fall.

– Jeg skal på hytta, men har også en stor særoppgave i norsk, så jeg skal jobbe der, forteller Maria Eskild Moore.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00