Planutvalget i Stange vil ikke sende E6-plan for Uthuskrysset ut på høring. Flertallet mener Nye Veiers planforslag er for dårlig.

Senterpartiet i planutvalget i Stange lanserte utsettelse av reguleringsendringen som opprinnelig skulle sendes ut på høring. Partiet fikk tilslutning fra Ap og dermed ble det flertall for å sende planendringen for E6 Uthuskrysset tilbake til Nye Veier for ytterligere utredning.

Prosjektleder Øyvind Vaadal i Nye Veier kan i dag ikke si om vedtaket får konsekvenser for planlagt oppstart av E6 Kolomoen-Åkersvika.

– Nye Veier mener at vi har gjort en grundig jobb i planforslaget. Det meste er belyst, sier han til HA.

– Får blod på hendene

Frps Truls Gihlemoen sa at vedtaket er dramatisk fordi planutvalget tar sjansen på å stoppe E6. Han viste til dødsulykkene på E6 og sa at for hver trafikkulykke på E6, har planutvalget blod på hendene dersom E6-utbyggingen forsinkes.

– Vi trenger ny veg og det fort, sa Gihlemoen.

Sps Ragnhild Antonie Finden etterlyste bedre svar når det gjelder konsekvensene av å ikke følge den opprinnelige planen til Statens vegvesen om å legge ny E6 under dagens fylkesveg 24 i en åtte meter dyp skjæring.

Som kjent vil Nye Veier i sin reguleringsendring legge nye E6 i dagens linje, det vil si å bruke nordgående E6-felt som i dag og bygge ny to felt for sørgående trafikk. Nye Veier sier det er samfunnsøkonomisk gunstig og mindre ressurskrevende å gjenbruke gammel veg, men naboene fra Uthuskrysset er sterkt kritisk til den foreslåtte støyskjermen på 2,5 meters høyde.

Etter planen skal Nye Veier skrive kontrakter med entreprenørene i juni, med påfølgende byggestart. Nå kan E6-prosjektet forsinkes.

Stange først på lista

Ifølge Truls Gihlemoen risikerer Stange nå ikke å få noen veg,

– Kampen om kronene er hard, og Stange står først i køa. Nå risikerer vi at andre får vår plass. Er de rødgrønnes prinsippkamp mot Nye Veier så viktig at de lukker øynene for den åpenbare gevinsten i utnytte mer av eksisterende veglegeme og gjennomføre en raskere utbygging av E6? spør Gihlemoen.

– De rødgrønne ville ikke bygge veien før i 2023, men heller la den stoppe i skogen i Stange, sier Gihlemoen videre og hevder at Ap og Sp forsøker å stikke kjepper i hjulene for fire felts E6.

Han mener at også trafikksikkerhetstiltakene på fylkesveg 24 og sammenkoblingen av fv. 24 og fv. 230 utsettes med dagens vedtak.

– Altfor mange liv har gått tapt på disse strekningene allerede, men planutvalgets vedtak gjør at planlagt oppstart av nødvendige tiltak allerede om to måneder nå henger i en syltynn tråd, avslutter Gihlemoen.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00