– Veldig gode nyheter for Hamar!

Det sa ordfører Einar Busterud da han ble presentert for planene sammen med HA i Vangsvegen torsdag.

Det viktigste for ordføreren blir å få forvandlet steinørkenen etter Sentrumshage-fiaskoen til boliger og dermed skape liv i byen.

Tre Giganter i lag

HA har tidligere skrevet at BetonmastHæhre Eiendom AS har betalt 57 millioner kroner for tomta etter fiaskoprosjektet som kostet Filadelfia Hamar og andre investorer til sammen 100 millioner.

Nå har BetonmastHæhre Eiendom latt to andre store selskap bli med på utbyggingen:

Hamar-selskapet Utstillingsplassen Eiendom AS, som er en stor utbygger landet rundt, og boliggiganten Obos får hver en tredel eierskap i prosjektet som er fordelt på to selskap/tomter. Byggestart kan bli høsten 2018.

150 og 100 leiligheter

Det ene selskapet skal bygge ut tomta etter Sentrumshagen.

Her blir antall kvadratmeter bolig økt betydelig. Først ved at misjonssal til tusen personer – og en del forretningsareal – erstattes med bolig helt ned på gateplan der det blir noe næringsareal. Dernest ved at man ønsker å bygge høyere enn Sentrumshagen.

Siden det er veldig tidlig i prosjektet så kunne ingen torsdag si hvor mange leiligheter det er snakk om. Det vil kommunen langt på veg avgjøre gjennom en ny reguleringsprosess.

Overfor HA antydet utbyggerne at det blir 230 til 280 leiligheter totalt. En drøy halvpart vil nok komme i sentrumsprosjektet.

15 etasjer vis-à-vis CC

Trioen ønsker å bygge til sammen om lag 20.000 kvadratmeter – likt fordelt på de to tomtene.

Tomta ved Eidsiva, nærmere bestemt parkeringsplassen mellom fylkeshuset og Vangsvegen vis-à-vis CC Stadion, vil få noe mer næringsareal enn bygget i sentrum. Ved Eidsiva er det åpnet for et bygg på hele 15 etasjer.

Med en kvadratmeterpris på om lag 50.000 kroner, noe som blir vanlig for nye leiligheter også i Hamar, runder prosjektet en milliard kroner i salgssum.

– Vi har bygd ei blokk i året i Hamar i 12 år – og slett ikke bare for folk med mye penger. Leilighetene koster fra et par millioner, sier administrerende direktør Tron Sanderud (64) i Utstillingsplassen Eiendom, og legger til:

– De første kan flytte inn her i 2020 – hvis kommunen vil.

OG KOMMUNEN VIL

Einar Busterud erkjenner at Hamar må åpne for høyere bygg i byen.

– For Hamars del står det mellom å bygge ut matjord eller å tillate høyere bygg. Folk som flytter til byen vil ikke bo ute på landet, men i byen, sier Hamar-ordfører Einar Busterud (63) til HA.

Da utbyggerne av de to Vangsvegen-tomtene møtte HA og ordføreren torsdag lot de ikke skjul på at de håper at kommunen vil åpne for høyere bygg i Hamar.

Dermed kan aktørene redusere totalkostnaden per kvadratmeter tomt. Det kan gi både lavere boligpriser – og mer overskudd til utbyggerne.

I Sentrumshage-prosjektet var en mindre del av bygget på sju etasjer. Busterud er enig med utbyggerne i at en større andel kan være på både sju og kanskje åtte etasjer. Torsdag var det snakk om åtte til ti etasjer i sentrum.

– Det viktigste nå er at vi har fått inn store aktører med kraft til å gjennomføre dette, sa Busterud, og legger til:

- Jeg håper at utbyggingen kan starte først på tomta etter Sentrumshagen. Det ser ikke bra ut her nå!

MANGE EIERE VIA OBOS

Gjennom Obos er mange tusen innbyggere på Hedmarken medeiere i selskapene som skal bygge 250 leiligheter på to tomter i Vangsvegen.

Obos eier en tredel av de to utbyggingsselskapene.

Indirekte er Obos en enda større eier: Med 38 prosent av aksjene i Utstillingsplassen Eiendom AS er Obos nest største eier i Hamar-selskapet.

Obos er også storeier i entreprenørgiganten BetonmastHæhre i Oslo.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.