Mandag kom nyheten om at Støttesenter mot incest og seksuelle overgrep (Smiso) er reddet fra konkurs. Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) har vedtatt ikke å kreve tilbakebetaling av 612.000 kroner i statlig tilskudd. Saken er dermed henlagt.

Tirsdag feiret ansatte og brukere avgjørelsen i Smisos lokaler. Daglig leder Live Haakensveen forteller om god stemning på jobb.

– Vi er veldig lettet nå. Det har vært en tung høst med mye usikkerhet i påvente av en avgjørelse. Nå er det godt å kunne tenke framover, sier hun.

Haakensveen sier Smiso hele tiden har holdt driften i gang, men at det har vært vanskelig å tenke langsiktig før man fikk en avklaring som sikret videre drift.

– Jeg er veldig stolt av de ansatte. De har hele tiden gjort jobben, stått sammen og vært til stede for brukerne. Jeg vet at det ikke har vært lett med trusselen om konkurs hengende over seg.

Må svare Bufdir

Men, selv om det er glede blant brukere og ansatte, kan Smiso-styret måtte forberede seg på endringer. Bufdir påpeker at «styrets disposisjoner i den aktuelle saken har medført betydelig risiko for at senterets drift måtte avvikles, og at senterets økonomiske situasjon uansett er betydelig svekket». Direktoratet vil anmode vertskommunen og senteret om å vurdere om styret har en hensiktsmessig sammensetning og samlet kompetanse.

Bufdir ber Hamar kommune og Smiso om en nærmere redegjørelse for styrets framtidige sammensetning innen 31. desember.

– Ikke krav om avgang

Styreleder Thorleif Sørhol Nielsen kommenterer saken i en e-post:

– Vi skal svare Bufdir innen fristen. Styret har laget en plan for å gå gjennom vedtekter og struktur, og dette innebærer dialog med både Hamar kommune, Bufdir og Stiftelsestilsynet. Å endre vedtekter er en omfattende prosess som krever grundig forberedelse, bearbeiding, vedtak og endelig godkjennelse av tilsynet. Dette er med andre ord ikke gjort på kort tid. Vi opplever ikke brevet fra Bufdir som et krav om avgang for hele eller deler av styret, men som et krav om å vurdere kompetanse og sammensetning. Styret har fått positiv tilbakemelding på jobben som er gjort for å løse de økonomiske utfordringene vi sto overfor, skriver han.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.