De fire partilederne smilte da de la fram budsjettavtalen på en pressekonferanse lørdag kveld, men spørsmålet er hvordan de siste ukenes uenighet påvirker samarbeidet fram mot valget neste år.

– Det borgerlige samarbeidet har fått plastret noen dype sår, men har også pådratt seg noen kroniske lidelser, skriver politisk redaktør Trine Eilertsen i Aftenposten. Hun mener tilliten mellom partiene har fått en knekk og at uroen over om alle vil hverandre vel har plaget partiene, ikke minst Venstre og Frp.

– Erna Solberg har fått en debatt om sitt lederskap som hun ikke trenger. Statsministeren må leve med et inntrykk av at hun undervurderte utfordringen denne gangen. På vei inn en ny valgkamp på vegne av denne styringsmodellen, må Solberg også erkjenne at uenigheten om veien til Paris-målene ikke er løst. Det er og blir en kronisk svakhet i dette samarbeidet, skriver Eilertsen.

– Tabbe

Vårt Lands politiske redaktør Berit Aalborg mener bilpakke-ultimatumet kan bli stående som en av statsminister Erna Solbergs (H) største tabber. En tabbe som medførte at Høyre og Frp måtte legge store beløp på bordet til KrF og Venstre for å få dem med seg på et forlik.

– Det bør være et stort tankekors for Solberg at kombinasjonen av ultimatumet og den langtekkelige prosessen har fjernet sentrumspartienes entusiasme for videre samarbeid med Høyre. Når alt kommer til alt er begge spørsmålene sterkt knyttet til Erna Solbergs lederskap, skriver hun.

– Skjørt samarbeid

VGs politiske redaktør Hanne Skartveit påpeker at budsjettforliket ble dyrt.

– Det er lett å være raus med andres penger. Med våre penger, rettere sagt. Skattebetalernes, skriver hun og fortsetter:

– At Høyre, som har presentert seg som garantisten for en ansvarlig økonomisk politikk, kan stå for en så omfattende offentlig pengebruk som det vi nå ser, er underlig. Det forteller mye om hvor viktig det er for statsminister Erna Solberg å holde de fire partiene sammen. Og ikke minst – hvor vanskelig det er.

Hun påpeker at budsjettstriden har dokumentert hvor skjørt samholdet er på borgerlig side.

– Spørsmålet er om Erna Solberg klarer å gjenoppbygge tilliten mellom de fire fram til neste stortingsvalg. Og ikke minst – om hun klarer å få mange nok velgere til å tro at de fortsatt er et troverdig alternativ til å styre Norge i enda fire år, skriver VGs politiske redaktør.

Også Dagbladets politiske redaktør Geir Ramnefjell skriver at avtalen ikke betyr at det nå er ro i den borgerlige leiren.

– At avtalen satt så langt inne har gjort noe med tilliten mellom partene. Partene var 330 millioner i mer miljøvennlige engangsavgifter unna kabinettsspørsmål – mindre enn to døgn før avstemming i Stortinget. Det må kalles redning på målstreken, skriver han. 

Enighet i siste liten

Den nye pakken som regjeringen la på bordet fredag ble løsningen på den fastlåste budsjettsituasjonen.

– Det var veldig nært at det ikke ble noen avtale. Jeg var ikke helt sikker på om vi kom i mål før for to timer siden, sier Grande til NTB etter at de fire samarbeidspartiene hadde lagt fram budsjettenigheten på en pressekonferanse lørdag kveld.

Pakken på 6,3 milliarder kroner, inkludert 2,5 milliarder kroner til klima- og miljøtiltak, vil ifølge firkløveret bidra til et kutt i klimagassutslipp på over 660.000 tonn.

– Det er et stort steg på vei til å oppfylle Parisavtalen, sier Grande, som mener partiet fikk nok i bytte i klimatiltak for at det lot seg forsvare å la det meste av bilpakken ligge fast.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.