Hun er klar, veldig klar, til å sette inn støtet i vervet som sentralstyremedlem. Med et bredt og vinnende smil og med godt utviklede taleevner, er det kanskje ikke så rart at hun nå har fått hovedansvar for verving og inkludering i ungdomsorganisasjonen. Øvre Vang er byttet ut med Oslo. Der jobber hun nå som bedriftsrådgiver, mens mye fritid blir viet organisasjonen. Nylig var hun i Brussel og fikk hilse på NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg og mange av de norske aktørene som prøver å påvirke beslutningene.

–Men hvordan havnet du i sentralstyret i Europeisk Ungdom?

– Jeg har sittet i landsstyret i 3,5 år, tre perioder. Det er først nå jeg har hatt muligheten til å komme inn i sentralstyret. Jeg er veldig glad for å kunne ta steget dit. Vi hadde vår første helgesamling sist helg, og i tillegg til verving, skal jeg også forberede neste år sommerleir.

– Hvordan startet interessen din for europeisk samarbeid?

– Jeg er veldig opptatt av klima og miljø og satt som leder for Hedmark Natur og Ungdom i 2013–2014. Jeg ble frustrert over at Norge ligger så langt bak i klimapolitikken, og det ble etter hvert veldig klart for meg at det bare kan gjøres framskritt gjennom europeisk samarbeid. Jeg ble overbevist, og jeg har tatt med meg miljøengasjementet mitt inn i Europeisk Ungdom. Nå skal jeg overbevise andre.

– Og hvordan vil du overbevise andre om at europeisk samarbeid er vegen i klimaspørsmål?

– Når enkeltland setter opp sine egne mål for klimakutt, er det lett for at det ikke følges opp eller at det ikke får konsekvenser hvis klimamålene ikke nås. Jeg synes det er svært positivt at Norge skal forplikte seg til EU sine 2003-mål, men jeg synes at både Norge og EU burde gjøre enda mer for å oppfylle målene i Parisavtalen slik at vi unngår en to-graders global oppvarming. Jeg vil overbevise andre ved å vise til hvordan EU-og EØS-landene forplikter hverandre og samarbeider. Jeg syntes valgkampen her hjemme ble helt surrealistisk. Vi var bare opptatt av om det var Jonas eller Erna som skulle bli statsminister. Samarbeidet i Europa er mye viktigere.

– Hvem er med i Europeisk Ungdom?

– Her er det ungdommer fra hele det politiske spekteret, fra Sosialistisk Ungdom, AUF, Unge Venstre, Grønn Ungdom, KRFU, Unge Høyre og FPU. Vi har friske debatter om Norges forhold til EU og hva slags EU vi ønsker.

Hva er målet ditt?

– Jeg ønsker jo sjølsagt at Norge skal bli medlem av EU. Gjennom EØS får vi nyte godt av det EU forhandler fram, men vi får ikke være med når sakene skal behandles. Det er der vi må være. Men nettopp Norges forhold til EØS er et av de temaene vi diskuterer mye i Europeisk Ungdom. Jeg mener at EØS-avtalen er den beste avtalen Norge kan få uten å være fullverdig medlem.

Hvordan skal du nå fram til ungdommer ?

– Ved å snakke mye om EU og få opp debatten. Jeg har mange venner som ikke er spesielt opptatt av politikk og jeg prøver å vise at europeisk samarbeid også kan virke inn på deres hverdag. For eksempel er det avtaler i EU som gjør at det ikke koster noe ekstra å bruke Instagram når vi er på ferie i Spania, eller at du kan dra på roadtrip i Tyskland uten å måtte vise pass. Men det er litt trist at det ikke er mer debatt om EU i nyhetene. Det virker nesten som politikerne er redde for å ta opp saken, de ser på et som en tapssak etter at Norge har sagt nei til EU to ganger. Men husk at alle ungdommer som var under 18 år i 1994 og alle som er født etter det ikke har fått stemt over om vi ønsker å være medlem eller ikke. Derfor mener jeg det er på høy tid å ha en ny folkeavstemning.

Er det vanskelige å være EU-tilhenger etter at Storbritannia bestemte seg for å gå ut?

– Det er veldig synd at de vil ut, men jeg har ikke gitt opp håpet om at de blir. Dette har vist at vi aldri kan ta EU for gitt, og hvor viktig det er at vi ikke lar populistene som ønsker isolasjon vinne.

Les også
Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.