Søndag kveld postet Hedmarken brannvesen følgende melding på sin Twitter-profil:

– Brannlaget i Hamar kjører anestesilege og utstyr til pasient i mangel av ambulanse. Driver også gjenopplivning sammen med helsepersonell, står det i meldingen.

Brannsjef i Hedmarken brannvesen, Geir Maller, forklarer oppdraget.

– Det startet som et vanlig transportoppdrag av anestesilege fra sykehuset, men brannlaget bidro også med hjertestarter. Sånne oppdrag kan vi for eksempel få om ambulansen er langt unna, sier Maller.

Ved hjertestans sendes det alltid to ambulanser. Én drar direkte til stedet, mens den andre tar med anestesilege. Det var den siste jobben Hedmarken brannvesen fikk i helgen.

Stadig flere

Maller forteller at brannvesenet er utstyrt med hjertestartere for å sørge for sikkerheten til egne mannskaper. Han sier også at brannvesenet på Hedmarken har fått flere såkalte ambulanseoppdrag enn de har hatt tidligere.

– Det blir flere og flere. I 2016 hadde vi 24 sånne oppdrag. Det er en svak økning. Vi får som regel en forespørsel fra AMK-sentralen om vi har mulighet til å ta slike oppdrag, forteller han.

Selv om det ikke er en del av hovedoppgavene til brannmannskapene, vil de gjøre det de kan for å bidra i slike situasjoner, forteller Maller.

– Vi vil hjelpe de som trenger hjelp, og vi reiser ut og gjør jobben så bra vi kan, sier han.

– Positivt

Som en del av opplæringen for brannmannskapene ligger det inne trening av grunnleggende førstehjelp.

– Noe av skepsisen til de som ikke liker at vi tar slike jobber er kunnskapen brannvesenet har til å gjøre slike ting. Vi har grunnleggende førstehjelpstrening, sier Maller.

Lars Ånberg, som er regionleder for ambulansene i Midt-Hedmark, forteller at det hender de ber brannvesenet om bistand.

– Det er et felles samarbeid i nødetatene hvor vi hjelper hverandre. Det er veldig positivt at vi jobber sammen, sier han.

Han forteller at det likevel er sjelden at det ikke er ambulanser ledig når det er behov for det.

– Det er travelt, og det blir mer og mer å gjøre, men vi er fornøyd med beredskapen, sier Ånberg.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.