Hvorfor har vi plastposer i Norge? Burde ikke vi i Norge, som verdens rikeste land, fremstå som et godt forbilde for andre.

Land som Kenya, Rwanda og Tanzania har innført forbud mot plastposer. Disse landene er betydelig fattigere enn Norge, så hvordan har de fått til denne viktige endringen, og ikke vi?

Nordmenn bruker nesten 1 milliard plastposer årlig, noe som vil si over 200 plastposer per person.

Mange tenker sikkert at siden vi bor i et så lite land, har det ikke noe å si i det store og hele, men det har det absolutt! Du kan gjøre en forskjell, om det så er ved å kildesortere eller ta med deg handlenett på butikken.

Nå skal jeg ikke være alt for kritisk, for plastposer er bra på mange måter også. I Norge er vi flinke til å gjenbruke posene som for eksempel søppelposer.

Hvis du ser på noen andre land, bruker de bare plastposen en gang, for så å kaste den i restavfallet.

Ifølge ekspert på plastforsøpling, Peter Sundt, er det faktisk mindre miljøvennlig med papirposer enn plastposer. Det er fordi papirposene er vanskeligere å gjenvinne, og det slippes ut dobbelt så mye CO₂-gass som plastposene når de produseres.

Hvis posene først skulle havne i naturen, så er det selvfølgelig mye bedre med papirposer.

Men jeg spør meg selv: hvor mye bedre for miljøet hadde det ikke vært hvis alle bare tok med seg handlenett på butikken? Istedenfor å diskutere hva som er minst miljøvennlig.

Jeg tror folk hadde blitt veldig fort vant til handlenett. Plastposene er kanskje ikke det som stå mest for forsøplingen i Norge, engangsplast som q-tips og plastbestikk blir funnet oftere i norsk natur.

Men å forby plastposer kunne vært en veldig bra start for å redusere plastforsøplingen. Det er ikke verre enn at du har et handlenett liggende i bilen eller i veska, og hvis du skulle glemme det en dag, så kan butikkene selge handlenett.

Hvis vi fortsetter plastforsøplingen i samme tempo som nå, vil det være mer plast enn fisk i havet innen 2050. Ved å kvitte oss med plastposer vil det bli lettere å redusere på andre ting også. Vi har bare en klode, og den må vi passe på!


Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.