• SJEKKET: En bil som skulle på verksted ble nøye sjekket før den fikk kjøre ut.
    FOTO: JOHN ARNE HOLMLUND.

- Vi har oppnådd det vi ønsket. Vi har fått oppmerksomhet om at norskprodusert mat i butikkene ikke er noen selvfølge, sier Bartnes til NTB.

Aksjonen ble startet på 25 steder landet rundt fredag morgen.

- Dette er en planlagt avslutning av aksjonen etter at blokaden er blitt gjennomført etter planen, sier Bartnes.

- Vi har ikke ønsket å ramme forbrukere og andre som jobber i matkjedene og ber om forståelse om noen har hatt ulempe som følge av blokaden, sier han.

Fra klokka 06.00 i dag hindret bøndene utkjøring av varer fra matkjedenes grossistlagre.

Utenfor Asko-anlegget i Brumunddal var 50 bønder samlet for å stoppe all utkjøring fra anlegget i morges. Bare søppelbilen slapp fram.

Bonde Jørgen Opsahl fra Veldre forteller at nå er det nok. De er ikke fornøyd med at det ble brudd i jordbruksforhandlingene.

- Jeg taper 100.000 kroner i året på det tilbudet Staten har lagt fram. Det går ikke an. Nå er det slutt, vi leker ikke lenger, sier han.

- Hvor lenge skal dere stå her?

- Vi står så lenge det er nødvendig, sier bonde Lars Opsahl jr.

- I flere dager?

- Det har jeg ingen kommentar til, sier Opsahl.

Stemningen var ikke amper, men bøndene var resolutte i sine handlingr utenfor Asko-anlegget i morges. En bil fra Asko, som skulle på verksted, ble stoppet. Bønder gikk gjennom hele lasterommet på bilen og sjekket om det var matvarer i bilen. Det var det ikke, og bilen fikk kjøre til verkstedet.

AVBRØT BLOKKADE

Politiet i Follo pålegger aksjonistene å avbryte blokaden ved ASKOs hovedlager i Vestby. Over hele landet protesterer bønder mot jordbruksoppgjøret.

Politiet er til stede på flere av aksjonsstedene. På Jessheim har politiet på Romerike fått flere klager på traktorer som hindrer trafikken og gjør at folk ikke kommer seg på jobb. I Vestby i Akershus så politiet seg nødt til å avbryte aksjonen ved ASKOs hovedlager.

– Bønder aksjonerer på ASKO og politiet er på stedet. De pålegges å avbryte aksjonen, opplyser Øst politidistrikt på Twitter.

Samme politidistrikt forteller at de har mottatt klager på bønder som aksjonerer i Snipetjernveien og Regnbueveien på Langhus.

25 steder

Like før klokken 6 dukket de aksjonerende bøndene opp med sine traktorer ved ASKOs grossistlager på Kalbakken. I det fuktige tåkehavet var flere titalls bønder på plass med fire traktorer som de hadde parkert utenfor portene.

Traktorene er parkert slik at trafikken kan kjøre forbi. ASKOs lastebiler får kjøre inn til lasterampene, men ingen får kjøre ut igjen av området. En bil kom seg imidlertid ut igjen, men bøndene hadde forsikret seg om at bilen var tom.

– Vi er rundt 50 stykker her på Kalbakken og aksjonerer på 25 steder i hele Norge for å ramme de tre store dagligvarekjedene, sier leder Lars Petter Bartnes i Norges Bondelag til NTB.

Tine får kjøre

Han forteller at Tines lastebiler får kjøre, ettersom det er dagligvarekjedene de ønsker å ramme med aksjonen. Det er uvisst hvor lenge de kommer til å holde aksjonen gående.

Mellom 200 og 300 bønder hadde planlagt å blokkere utkjøringen av varer fra Norgesgruppen, Coop og Remas grossistlagre over store deler av landet fredag morgen. Blokadene er en protest mot landbruksoppgjøret, der det tirsdag ble brudd i forhandlingene mellom regjeringen og bøndene.

– Vi vil synliggjøre at norsk mat ikke er en selvfølge, sa Bartnes til NTB torsdag kveld.

Færre matvarer i butikkene

Torsdag aksjonerte bønder langs veier og i butikker landet over, men fredag trappes altså aksjonen opp. Konsekvensen blir færre matvarer i butikkhyllene.

– Vi ønsker ikke å ramme forbrukerne, men vi må si klart ifra om konsekvensene av at regjeringen ikke vil satse på et jordbruk over hele landet. Det er en politikk som kan ramme forbrukerens ønsker om trygg kvalitetsmat, sier Bartnes.

– Vi har et godt grunnlag å gjennomføre aksjonen på, og organisasjonen er godt rigget for å gjennomføre aksjonen. Medlemmene våre er frustrerte over at vi ikke fikk til et forhandlingsresultat, sier bondelagslederen.

– Rammer forbrukerne

Landbruksminister Jon Georg Dale (Frp), som satt på motsatt side av bordet da forhandlingene brøt sammen, advarer imidlertid om at aksjonen i hovedsak vil gå utover forbrukerne.

– Jeg registrerer at bønder som har takket nei til høyere inntektsvekst enn andre grupper, nå setter i verk aksjoner som kan ramme vanlige folks tilgang til mat, sa Dale til NTB torsdag. Han mener bøndene rammer de samme innbyggerne som de vil sende skatteregningen for sine inntektskrav til.

– Det er en tydelig markering fra Bondelaget mot staten. Vi tar ikke noe standpunkt til det saken dreier seg om, sier kommunikasjonsdirektør Per Roskifte i Norgesgruppen.

Ikke selvfølge 

– Vi vil synliggjøre at norsk mat ikke er en selvfølge, sier bondelagsleder Lars Petter Bartnes.

Tirsdag ble det brudd i jordbruksforhandlingene. I dag har bønder aksjonert langs veier og i butikker landet over. Nå trappes de sentrale aksjonene opp.

- Vi ønsker et mangfoldig jordbruk. Forbruker ønsker norsk mat. Vi har opplevd sterk støtte og sympati disse dagene med brudd. Mange ser at dette handler om hvordan vi vil at maten skal produseres framover, sier Lars Petter Bartnes.

- Vi ønsker ikke å ramme forbrukerne. Men vi må siklart ifra om konsekvensene av at regjeringa ikke vil satse på et jordbruk over hele landet. Det er en politikk som kan ramme forbrukerens ønsker om trygg kvalitetsmat, sier Lars Petter Bartnes. – Vi håper forbrukerne har forståelse for aksjonen, understreker Bartnes. 

Uskyldig part

Norgesgruppen sier de er en uskyldig part som rammes av en konflikt mellom bøndene og staten. De har ikke planlagt noen tiltak mot de varslede blokadene.

Norges Bondelag har sagt at de fra klokken 6 fredag vil blokkere utkjøringen av matvarer fra lagrene til Norgesgruppen, Coop og Rema.

Kommunikasjonsdirektør Per Roskifte i Norgesgruppen, som eier ASKO, opplyser til NTB at de fikk informasjon om den varslede blokaden torsdag kveld.

–Vi informerer lagrene nå i kveld om denne nyheten, men vi vet ikke noe om omfanget eller tidsrammen. Det er en tydelig markering fra Bondelaget mot staten, som vi da er en uskyldig part i. Vi tar ikke noe standpunkt til det saken dreier seg om, sier han.

Foreløpig har ikke Norgesgruppen planlagt å gjøre noe for å få fjernet blokadene. De venter med reaksjoner til de har oversikt over detaljene i aksjonen.

–Vi anmoder alle våre ansatte om å opptre ryddig og fornuftig når det gjelder dette. Vi håper aksjonene er av tidsavgrenset art og at det ikke fører til unødvendig matkasting når logistikken blir stoppet, sier han.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00