– Jeg åpner når jeg vil, og stenger når kona vil, humrer Arne Strømberg mens han guider HAs utsendte innover i sin godt skjulte forretning. 

For seks år siden, da han ble pensjonist, åpnet den tidligere heltidsmusikeren musikkbutikk og lydstudio i Brenneriroa. Det startet med at en kar spurte Strømberg om han kunne hjelpe ham med å selge en brukt trompet, og siden har det bare ballet på seg. I butikken har Strømberg de fleste instrumenter, han har til og med solgt en sekkepipe og en sju meter lang østerriksk lur.

– Det går mest i strenger og klarinettfliser. Det er artig å ha noe sånt å drive med. Jeg ser at det er behov for en sånn butikk, men jeg kunne ikke levd av det, forteller Strømberg.

jungeltelegraf og nettsalg

Musikkbutikken hans har antakelig Løtens mest anonyme inngangsparti. Ikke så mye som et skilt forteller hva som finnes på innsiden av de gule dørene. Annonser bruker han ikke penger på; butikkdriften er basert på jungeltelegraf og nettsalg.

– Det blir fort dyrt å annonsere. Annonserer jeg for 1.000 kroner, må jeg selge for 3.000 for å gå i null, forteller Strømberg.

Da Strømberg tok over lokalene, besto de bare av et lydstudio og en lang gang. Nå er den lange gangen fylt av en rekke instrumenter. Åpningstidene varierer fra dag til dag, men Strømberg har slått opp telefonnummeret sitt på døra, så skulle noen kunder stå utenfor og trippe, kan de slå på tråden. 

Instrumentene i forretningen er både nye og brukte. I tillegg tar han imot instrumenter som må repareres.

– Jeg tror jeg er den eneste butikken i Hedmark og Oppland som har egne reparatører på alle instrumenter, forteller Strømberg.

HOLDER PÅ MED VISEPLATE

Midt inni butikken ligger lydstudioet. To band øver fast her hver uke. Det eneste de må ta hensyn til, er Gotmars Akevisitt. Gotmars røst klinger gjennom veggene når HA er på besøk. På døra inn til studioet henger liste over når Akevisitten spilles, sånn at ikke bandene skal forstyrre teateroppsetningen.

I studioet har en rekke artister spilt inn plater.

– Nå holder vi på med en viseplate. Før spilte vi inn 10–20 cd-er her i året. Vi gjør mesteparten selv, men trykker i Danmark. De fleste som spiller inn nå, skal bare ha med seg en usb-stick.

FORTSATT AKTIV MUSIKER

Strømberg har selv fortid som heltidstrompetist. 16 år gammel ble hobbyen hans levebrød. Han har reist Europa rundt som musiker med kjente og ukjente, gitt ut utallige plater, og han har jobbet som underholdningssjef på Color Line i 20 år. Også etter at han pensjonerte seg, har Strømberg stått mye på scenen. Blant annet er han leder i Løten Storband. Fortsatt er han ute og spiller tre-fire ganger i uken.

Gjennom sin tid som aktiv musiker har han sett en endring på instrumentfronten. Ikke minst har veldig mange musikkbutikker forsvunnet. Det synes butikkdriveren er synd.

– Instrumenter er blitt mye billigere. I dag kan du få en bra trompet til 3.000 kroner, det er det samme som i 1960. I dag kjøper folk ofte instrumenter på nettet. Så kommer de og klager etterpå … sier Strømberg med glimt i øyet.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00