– Vi ble vel kanskje sett på som litt gærne da vi startet å dra hjem gammel rust, men etter hvert steg vi i gradene, og nå er vi til og med blitt kultur – og det er vi glade for, sa Dag Bækkedal (63) fra scenen da Stangeprisen var overlevert av ordfører i Stange Nils A. Røhne.

Det er en helt fortryllende samling i den store låven i Stange. Cirka hundre kjøretøy med hjul og like mange stasjonære maskiner. Dag og Ole har samlet siden 1980, og årlig kommer to–tre tusen innom for å kikke.

Er du for eksempel interessert i en «Diesel Stier» fra 1951 med totakt «Hatz»-motor, eller en «Lauson» (1917) fra Wisconsin, som egentlig er fra Skraastad gård, men som Dag fant igjen den gang han jobbet på Kongsberg våpenfabrikk, ja, da er dette stedet. Garantert.

Eller vil du kikke på noen krigstraktorer, eksempelvis «Deutz», som tyskerne frakter med seg under krigen? Her er det, alt sammen, på Norsk Motorhistorisk Museum.

Påskjønnelse

Mange er de som allerede har satt pris på samlingen, og denne gangen fikk altså samlerne og samlingen pris.

– En påskjønnelse vi setter pris på, sa Dag og Ole Bækkedal.

Nå står de på samme lista som blant andre Odvar Nordli, Jan Baker, Return og Turnekompaniet og alle de andre som har mottatt Stangeprisen, utdelt første gang i 1976, i dag et håndtrykk, en diplom, blomster og 30.000,-

Utdelingen fant sted på jordet til Lindstad Vestre.

Der var det også NM i pløying, og noen få meter unna, i Stangehallen, arrangerte Norsk Bygdeungdomslag (NBU) sitt Høstarrangement med blant annet NM i motorsag.

Kongepokal

Kongepokalen var satt opp i NM i motorsag, og den gikk til Ole Harald L. Kveseth fra Grue. Vant klassen U 24 gjorde Sivert Lindstad (18) fra Øvre Vang, som fra før har både norgesmesterskap og flere medaljer i VM i konkurransen som inneholder felling, kjedeskifte, under/over-kapp, presisjon og kvisting.

På jordet på andre siden av vegen for Stangehallen ble Kjartan Skadsem fra Rogaland norgesmester i pløying. Og i NM i Veterantraktorpløying vant Ole Bækkedal fra Stange klassen for slepeplog, Tor Ole Fuglerud fra Stange vant klassen for tohjulstraktor, og Kjell Mangerud fra Stange ble nummer tre i klassen for løfteplog.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.