HA omtalte fredag hvordan en mann fra Ringsaker er dømt for å ha slått, truet, mishandlet og holdt sin tidligere samboer fanget i kjelleren i det som framstår som et rent terrorhjem.

Dommen falt 18. oktober, tiltalen ble tatt ut i juni i år.

«Saksbehandlingen har vært unødig lang, og det foreligger klare brudd på den europeiske menneskerettskonvensjonen» skriver en kritisk Hedmarken tingrett i sin dom.

ETT OG ET HALVT ÅR

Terrorregimet som Ringsaker-mannen er dømt for å ha latt sin tidligere samboer leve under, skriver seg fra årene mellom 2011 og 2013.

Kvinnen rømte fra mannen våren 2013, og søkte tilflukt i krisesenter. I mars 2013 ble saken anmeldt til politiet.

Deretter ble saken etterforsket i ett år.

Våren 2014 ble det foreslått fra politiet å ta ut tiltale, men statsadvokaten krevde ytterligere etterforskingsskritt.

Det tok ytterligere nesten ett år; først i februar 2015 var saken ferdig etterforsket.

Deretter lå saken – i følge tingrettens dom – urørt i ett og et halvt år før den til slutt havnet i retten.

– UHELDIG FOR ALLE

Politiet ville ha ett års fengsel for voldsmannen i denne saken.

Men fordi saken er blitt så gammel at menneskerettighetene er brutt, får han en reduksjon i sin straff.

– Det er veldig uheldig for alle parter, både tiltalte og fornærmede, at saker som dette får så lang liggetid. Det er korrekt av domstolen å trekke av noe på straffen for det, i og med at saksbehandlingstiden er så lang at den bryter menneskerettskonvensjonen, sier Tore Famestad, som har vært forsvarer for den dømte Ringsaker-mannen.

kapasitetsproblemer

Tidligere denne uka tok også stortingspolitiker Trygve Slagsvold Vedum (Sp) opp en lignende sak i Stortingets spørretime etter et oppslag i HA.

Politiadvokat Sten Floor Nelson sier saken hadde ligget ett år i «kø» hos ham før den lå ytterligere fire måneder hos statsadvokaten.

– Jeg er helt enig med Famestad. Det er svært uheldig at en slik sak får lang liggetid. Det er uheldig både av hensyn til fornærmede og til tiltalte, og veldig lite ønskelig fra politiets side.

Floor Nelson sier videre til HA at saken dessverre ikke er enestående, og at det skyldes kapasitetsproblemer.

Fakta

En mann i 50-årene fra Ringsaker er dømt til 10 måneders fengsel for lengre tids mishandling av sin tidligere samboer. Han nekter for anklagene.

Kvinnen ble blant annet holdt fanget i kjelleren.

Hun flyktet til slutt gjennom flere nordiske land for å slippe unna mannen.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.