Mediene, HA og alle de andre, skriver for tiden side opp og side ned om, og rapporterer i innslag etter innslag, om hvor skralt det står til med økonomien i politiet.

Utslitte biler med 400.000 kilometer på telleren og kjøretøy som har utrykningsforbud er slett ikke uvanlig i Politi-Norge anno 2016.

I statsbudsjettet som regjeringen la fram torsdag ble det kjent at politidistriktene skal få 300 ekstra millioner i 2017 for å bøte på denne situasjonen. Nyheten var for så vidt kjent på forhånd, for den var behørig lekket ut som en gladnyhet.

SKREKKEKSEMPLENE

Innlandet politidistrikt har helt fra vi kjente dem som Hedmark politidistrikt slitt med trang økonomi. År etter år med høyere kostnader enn inntekter har ført til et økonomisk uføre som distriktets nye politimester Johan Brekke har fått rett i fanget, og som han må ta harde og til dels upopulære avgjørelser i et forsøk på å løse. For eksempel ved at han ikke bestiller nye jakker til politikorpset. De koster 4.000 kroner stykket, og det har han ikke penger til på sitt budsjett.

Som HA skrev fredag er det også eksempler på at saker blir liggende i årevis før de havner i retten, samtidig som politidistriktet heller ikke har penger til å ansette flere jurister til å ta unna sakene. Tre stillinger som var utlyst tidligere i år, er trukket tilbake for å spare penger.

Skrekkeksemplene på hvor dårlig det står til står i kø. Og de er ikke etaten verdig.

MÅ LØSES NÅ

Politifolk er noe av det mest lojale man kan støte på, og de går sjelden – slik jeg kjenner dem – rundt og klager i det offentlige rom.

Men i den senere tiden er det blitt stadig tydeligere at man ikke lenger greier å holde frustrasjonen innenfor husets fire vegger.

Enten det er folk som jobber med etterforsking eller folk som jobber i frontlinja med å opprettholde lov og orden ute i gatene, så gir mange nå uttrykk for at de begynner å gå kraftig lei av ressursmangel; mangel på folk, mangel på utstyr, mangel på penger.

Slitasjen innad i korpset er blitt synlig som rustflekker på en bruktbil.

Og det må løses nå.

VET IKKE HVA DE FÅR

Innlandet politidistrikt vet foreløpig ikke hvor stor andel de får av de 300 såkalt friske millionene som skal lappe på politiøkonomien i 2017.

Men. Det er et stort men. I andre enden av dette finnes noe som forkortes ABE-tiltak. Det betyr tiltak som skal avbyråkratisere og effektivisere etaten. Disse tiltak er innført, ifølge bladet Politiforum som ligger svært tett på politiøkonomien, av samme regjering som nå deler ut friske millioner.

I 2017 skal politiet effektiviseres for 82 millioner kroner.

Innlandet politidistrikt ønsker seg så mye penger ekstra i 2017 at de kanskje kan få ansatt de tre juristene de trenger, kanskje kan få råd til å kjøpe nye klær til mannskapene, kanskje kan få råd til å kjøpe nye biler som verneombudene ikke trenger å parkere i politigarasjen.

ET ANSTENDIG NIVÅ

Blir frustrasjonen lang nok og bred nok, kan man begynne å snakke om en etat i krise. Slike begreper skal man være varsom med å bruke, men det er i alle fall ingen tvil om at en god del politifolk ser seg om etter godt betalte private sikkerhetsjobber og andre ting som ligger innenfor fagfeltet deres.

Vi vet hvor brått vi kan få behov for et godt utrustet og godt motivert politikorps. Jeg tenker tilbake til 22. juli 2011.

Politiøkonomien er helt nødt til å bli løftet til et anstendig nivå.

Nå gjennomføres en stor reform; nærpolitireformen. Den vil bli krevende innad i etaten, og vil – i likhet med daglige oppdrag som skal løses – kreve motiverte medarbeidere.

Politiet kan ikke i det uendelige leve med saker som blir liggende og konstant mangel på ressurser. Det skader folks tillit til etaten, og det skader kvaliteten på politiarbeidet.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.