– Jeg er visstnok den eneste mellom Oslo, Trondheim og Bergen med en slik butikk. Det har vært en del tvetydigheter rundt diverse lovverk og forbudet mot reklame for tobakk, sier Jonathan Storm Sørensen (41) til HA, og understreker straks følgende:

– Det vi driver med her på Østre torg i Hamar er helt lovlig!

Blant andre utfordringer kunne han ha nevnt konkursen til Dragedamp AS – selskapet som drev butikken inntil konkursen nå på nyåret.

Da HA omtalte konkursen sa Sørensen at konkursen skyldtes rot med regnskapene – forhold han mener skyldes regnskapsførere.

3.000 stumpet røyken

Få dager etter at selskapet Dragedamp AS gikk konkurs gjenåpnet Sørensen butikken med samme navn – i samme lokaler på Østre torg i Hamar.

Nå hadde han etablert selskapet Vapecomp AS – også det med 30.000 kroner i aksjekapital. Mens kona Lyudmyla Osadchuk (38) var hovedeier i det forrige selskapet er Sørensen nå eneeier.

Ordet «vape» ble årets ord i England i 2014 og kan som verb oversettes med å dampe. Butikken Dragedamp selger e-sigaretter og utstyr for slike.

– Vi liker ikke ordet e-sigaretter og kaller dette for e-damp. Siden vi hjelper folk med å kutte røyken så vil vi ikke forbindes med sigaretter, sier Sørensen og legger til:

– Etter at jeg åpnet butikken i Hamar har jeg hjulpet over 3.000 mennesker å kutte røyken. Vi har nå godt over 3.000 faste kunder.

Med/uten nikotin

Utstyret består av en holder/et munnstykke der en juice-blanding varmes opp over en glødetråd. Dette blir til damp som inhaleres gjennom bomull eller lignende. Man kan kjøpe ulike smaker basert på mataroma.

En startpakke koster fra 500 til 1.500 kroner. Ukesforbruket for en normalkunde koster om lag 30–40 kroner.

– I Norge er det ikke tillatt å tilsette nikotin i e-damp. På visse vilkår kan man handle dette lovlig i Sverige. Jeg håper nå at dette blir lovlig også i Norge, sier Sørensen, som har takksigelser fra titalls kunder rammet inn på veggen.

solgte for 2,1 millioner

– I 2016 omsatte jeg for 2,1 millioner kroner. Det var 600.000 kroner mer enn året før. Hadde det ikke vært for problemet med regnskapsføringen, som gjorde at det ikke ble betalt moms, så hadde dette nå begynt å bli OK butikk. Hittil har jeg knapt tjent penger. Jeg lever på kona som jobber på sykehuset. Jeg driver ikke med dette for å tjene penger, men fordi jeg synes det er hyggelig og viktig å hjelpe folk som stumper røyken, sier Sørensen.

Han betalte nylig 200.000 for å kjøpe tilbake konkursboet:

– Det var mye mer enn jeg hadde håpet på. Ekstra surt var det å måtte betale 20.000 kroner for både nettstedet og navnet som jeg trodde var «mine», sier han.

Normalt SALG AV konkursbo

Bobestyrer Kjetil Schonhowd (50) fra Advokatfirmaet Thallaug på Lillehammer svarer slik på HAs spørsmål om hvor vanlig det er at tidligere eier kjøper konkursbo:

– Det er vanskelig å si hvor vanlig dette er. Ofte ser vi imidlertid at tidligere driver kan ha en særskilt begrunnet interesse i å begynne på nytt, og således er den som også er villig til å inngi høyeste bud på inventar og varelager overfor boet. Boet har en generell plikt til å innhente bud i konkurranse med bud fra en tidligere driver. Hvorvidt det likevel bør selges til en tidligere driver blir ofte en individuell avveining i hvert enkelte tilfelle, sier bobestyreren.

Les også
Les også
Les også
Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.