• Stig Eriksen er førstelektor på Høgskolen i Innlandet.
    Foto: HiNN

Eriksen oppdaget i går formiddag at det var kommet en stor bisverm i epletreet i hagen hans, i Mabel Sanbergs veg på Storhamar.

Nå har biene vært i treet i snart et døgn.

– Det må være mange tusen, og de lager jo fort en kube, sier Eriksen til Hamar Arbeiderblad.

Han har aldri har opplevd å se bier sverme på denne måten før, og han tror de må ha stukket av fra en røkter.

– Jeg er ingen ekspert, men vi har googla litt og funnet ut at dette nok er en tamsverm.

Nå ønsker han at birøktere i området sjekker kubene sine, for å se om de savner en sverm. For, som han sier:

– Det er nok snakk om store verdier.

Enn så lenge er ikke biene spesielt plagsomme for Eriksen og kona Liv Unni. Epletreet har kart, men de blir ikke modne på en stund.

– Men vi tør ikke å nærme oss morelltreet som står rett ved siden av.

Eriksen har følgende oppfordring:

– Hvis det er noen som savner svermen, må de komme og hente dem. Eller ta kontakt med meg.

På hjemmesiden til den Oslobaserte organisasjonen Bybi står følgende om bisvermer:

"Sverming er en prosess som starter med at bifolket bestemmer seg for å dele seg i to. Først lager de seg en ny dronning. Når hun er krypeklar, drar den gamle dronningen av gårde med rundt halvparten av bifolket. Masse bier flyr godt synlig rundt i luften, og disse tiltrekker seg mange nysgjerrige tilskuere. Den gamle dronningen er tung av egg og flyr ikke langt. Hun setter seg i et tre, en busk eller kanskje en vinduskarm i nærheten av kuben. Dronningens følgere roer seg til slutt, og setter seg rundt henne. Svermerne beskytter dronningen, for dør hun, er bifolket tapt. Herfra flyr speiderbier ut og leter etter et nytt hjem til svermebifolket. Etter kort tid, gjerne bare en dag, letter hele svermen og flyr avsted til sitt nye krypinn."

"Vi birøktere har stort fokus på å forebygge sverming, noe vi også er myndighetspålagt til å gjøre, fordi svermer kan medføre en smittefare. Men, sverming skjer innimellom, tross birøkterens kompetanse, ikke minst når ustabilt vær gjør mattilgangen til biene uforutsigbar."

"Sverming kan se skummelt ut, men svermebier er ikke farlige. Vi kaller dem lite «stikkvillige». De har alle sammen kun ett fokus: å beskytte svermedronningen sin. Dessuten er de dorske, fordi de har fylt seg opp med honningniste i magene sine. Svermer er hver enkelt birøkters ansvar. Ser du en sverm så let opp nærmeste bigård på Mattilsynets nettsider. Hver bigård er merket med eiers navn og kontaktdata."

Under kan du se kart over området der svermen befinner seg:


Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.