• Løten-HV: Løten HV-område består av 176 soldater og befal, og var senest i juni involvert i en større samøvelse med politiet.
  • ikke kutt: Løten-ordfører Bente Elin Lilleøkseth mener det er viktig med et Heimevern som er til stede i lokalmiljøene.

I langtidsplanen for Forsvaret er det foreslått å redusere områdestrukturen i Heimevernet, og det ligger an til politisk enighet om en nedbemanning på 7.000 mann totalt. De nordligste heimevernsdistriktene skal prioriteres, så kuttene skal gjennomføres i de sju distriktene i sør. Det opprører distriktssjef i HV-05, Tore Ketil Stårvik.

– Vi er i ferd med å redusere beredskapen såpass at jeg føler jeg må si ifra. Jeg er oppriktig bekymret for beredskapen i Hedmark og Oppland, sier Stårvik.

vil svekke evnen

HV-05 består i dag av om lag 3.300 soldater, og nord i distriktet må de lokale HV-områdene dekke opp til seks kommuner.

Med ytterligere kutt tror Stårvik at Heimevernet vil bli borte fra deler av Hedmark og Oppland, og oberstløytnanten har jobbet aktivt for å belyse konsekvensene av færre soldater.

– Jeg har møtt stortingspolitikerne fra Hedmark og Oppland, og utfordret dem vedrørende hvilke områder vi ikke lenger skal ha et Heimevern i, forteller Stårvik.

– Både sivilt og militært er Heimevernet den beste ressursen man har på kommunalt nivå, som kan møte med trente avdelinger på få timer. Den korte reaksjonstida er viktig for samfunnssikkerheten. Vi er allerede på et minimum, og kanskje under. Den lokale beredskapen kan bli borte, sier Stårvik.

behov for soldater i sør

Om 7.000 soldater skal vekk, tror og håper Stårvik at HV-05 i Hedmark og Oppland kan slippe unna de verste nedskjæringene.

– Vi har hovedferdselsårer, viktige militære og sivile objekter og ei lang grense mot Sverige. Det er bare HV som kan beskytte kritisk infrastruktur i den størrelsesorden det er behov for. Men det er hevet over enhver tvil om at vi også må ta vår del av kuttene, sier Stårvik.

Han påpeker at Heimevernet utgjør 70 prosent av strukturen politikerne kan sende på krigsfot, men at de bare forbruker under tre prosent av forsvarsbudsjettet.

– Du får med andre ord mye forsvar for lite penger. Det blir litt som å spare seg til fant, sier Stårvik, som mener det er behov for uniformert personell i sør.

–Bekymringen ligger også i at i et tenkt scenario vil Sør-Norge være et like stort mål som Nord-Norge. Her har vi viktige funksjoner som vil være attraktive mål.

Stårvik er også undrende til at kuttene skal komme allerede nå.– Hvorfor legger man opp til å ta disse kuttene nå, når man også sier at man trenger en landmaktsstudie som innebefatter hæren og heimevernet. Man må ta ting i riktig rekkefølge, sier distriktssjefen.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.