Én jakke meldes inn for ulovlig nivå av giftstoffer og tre for villedende markedsføring.

Forbrukerdirektør Randi Flesland mener jakken av merket Fix, som besto testen, viser at det er fullt mulig å lage barneklær uten fluorinnhold. Hun appellerer til produsentene om å kutte giftstoffene.

– Vi opptar fluorstoffene fra miljøet. De brytes sakte ned, og lagres i kroppen. Stoffene kan gi alvorlige følger som kreft, spontanabort og fosterskader, sier hun.

Laboratorietester avdekket at en jakke fra Stormberg hadde så høyt fluorinnhold at det er ulovlig etter at grenseverdiene ble senket i 2014. Saken er nå meldt inn for Miljødirektoratet.

– I den fant vi ulovlige mengder skadelige stoffer, slik at den faktisk er forbudt å produsere i dag. Dersom de ikke kan bevise at jakken er produsert for over tre år siden, er det også forbudt å selge den, sier Flesland.

Stormberg sier jakken kom godt ut i tester de selv har gjennomført tre år på rad. De er derfor overrasket over at jakken ikke tilfredsstilte kravene.

– Vi har bedt Forbrukerrådet sende over sin laboratorietest og identifikasjonsnummer på jakken slik at vi kan avdekke hva som har skjedd i dette tilfellet. Testene som er utført ved hver produksjon, viser at jakkene både er langt innenfor myndighetenes krav, og tilfredsstiller Stormbergs strenge krav til kjemikaliebruk, sier kommunikasjonssjef Petter N. Toldnæs.

Forbrukerdirektøren er også sterkt kritisk til Bergans, Didrikson og Kaxs. Deres jakker inneholdt fluor, selv om de var merket med å ikke inneholde stoffet.

– De var innenfor grenseverdiene som gjelder. Men hvis det står at produktet ikke inneholder fluorholdige stoffer, så må det være sant, sier hun.

Forbrukerrådet mener strengere regulering har gitt noe forbedring i markedet, men ber regjeringen om å gjøre mer for å nå målet om at giftstoffene skal fjernes fra folks hverdag.

(©NTB)


Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.