Den første uka i ankesaken mot mannen som er tiltalt for å ha satt fyr på sorenskriver Ola P. Svor sitt hus 22. juli 2013 ble avsluttet i Borgarting lagmannsrett fredag.

Mens det var fryd og solskinn utendørs, leverte brannsakkyndig Kristen K. Opstad en rystende beregning i rettssalen på hvor nært Svors datter og hennes venninne var døden.

LITT OVER 10 MINUTTER

Opstad er en av landets mest erfarne spesialister på brann.

Han er oppnevnt av retten til å være sakkyndig under rettssaken.

Opstad har regnet på brannutviklingen i huset, og sett på hvordan varmen spiste seg innover, angivelig etter å ha blitt tent på med bensin eller annen brennbar væske rundt inngangspartiet på utsiden.

– Våre beregninger viser at etter ytterligere 10 til kanskje 15 minutter ville det blitt vanskelig for en person å ta vare på seg selv i underetasjen på huset, sa han i retten

NÆRT DØDEN

Det reddet nok også livet til de to unge kvinnene som oppholdt seg i huset at de på grunn av sommervarmen natt til 22. juli i 2013 valgte å sove i husets underetasje, og ikke oppe i første etasje.

Hadde de gjort det, er sjansen veldig stor for at de ikke hadde overlevd brannen. Det gikk ikke mange minuttene fra huset ble antent utvendig til det var mye varme og røyk inne i første etasje.

Det er dette som gjør at påtalemyndigheten, som i tingretten, kommer til å legge ned en streng påstand om straff for den tiltalte Hamar-mannen.

Det er det nær dødelige utfallet som har gjort at han er tiltalt for forsøk på drap.

UENIGE MEN ENIGE

De to siste dagene i retten har vært preget av to brannsakkyndige med ulikt syn på saken.

Men til tross for at de to er uenige om ting, er begge – også den sakkyndige som er oppnevnt av Hamar-mannens advokat Thomas Randby – enige om at det mest sannsynlige er at huset er påsatt utvendig.

AVGJØRENDE UKE

Til uka skal både Hamar-mannen og ikke minst hans ekskone vitne.

Hun er litt av et kronvitne i saken, fordi det først og fremst er hennes forklaring som nagler mannen til å ha tent på huset.

Les også
Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00