Helsesøsteren vet at unge vokser opp under forventningspress i dag. Mange ulike problemstillinger fra seksualitet til prevensjon, psykisk helse, trivsel, kropp, helse og hjemmeforhold kan dagens elever i norsk skole ha behov for å snakke med andre voksne enn foreldrene sine om. Nå skal imidlertid ungdommen slippe å banke på mange dører. Etter at Stange kommune etablerte Team barn og unge med en kjernestab på 15 personer, har barn og unge nå én dør til hjelpetilbudet. Før var skolehelsetjenesten, ungdomskontakten og barne- og ungdomsteamet tre separate enheter, nå er kompetansen forent.

– Du kan si at vi utfyller hverandre, sier Pål Andre Moen, mangeårig ansatt i suksesshistorien ungdomskontakten, nå tilknyttet Stangehjelpa.

På Romedal ungdomsskole møter kan elevene møte både Pål Andre og Kari Anne på tirsdager og fredager hver uka.

Lav terskel for kontakt

Helsesøsteren sier ved å være mer til stede på skolene gjør de det lettere for ungdommer å ta kontakt.

– Jeg kunne nok ha vært på skolen hver dag. Det viktigste er at hjelpetilbudet er forutsigbart, da kommer ungdommen. Vi skal fremdeles fortsette oppgaven med lovpålagte helsetjenester i skolen. Forskjellen nå er at et tverrfaglig, lavterskelteam står klare for å hjelpe de unge i forhold til opp og nedturer i livet. Det viktigste er at vi er lette å få tak og ingen skal oppleve at det er farlig å ta kontakt med oss. Vi sier at ingenting er for dumt å snakke med oss om, sier Haraldstad.

Teamleder Miriam Schytte sier at kort og godt handler det nye tilbudet om å bygge et lag rundt elevene. Kjerneteamet bak storsatsingen på barn og unge samarbeider også med ergoterapeut, fysioterapeut, barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk (BUP) og politiet hvis nødvendig.

– Med to personer på hver skole blir vi mer synlige, mer kjent og mer tilgjengelige for samarbeid med lærere og andre ved skolen. Vi ønsker at det skal oppleves som lett å ta kontakt med oss både for elever, familier og lærere. Skolen og foresatte er viktige samarbeidspartnere først og fremst for å hindre frafall, sier Schytte. Emma og Glenn, som er bosatt i Vallset har deltatt på Ungdomskontaktens aktivitetsgruppe. Dette er et attraktivt tilbud på tirsdager. Fritidstilbudet ute på bygdene er nemlig ikke like stort som i de store tettstedene. Glenn legger til at oppstarten i 10. klasse har vært bra og målet i skoleåret er minst mulig anmerkninger og fravær samt best mulige karakterer.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.