Lørdag 11. mars i år kjørte et tog inn i en gravemaskin på Dovrebanen ved Brøttum. Føreren av gravemaskinen kom seg unna med bare sekunder til overs, og ingen andre personer ble skadet. Uhellet sørget for nesten 12 timers stopp i togtrafikken på strekningen.

Nå retter Statens havarikommisjon for transport (SHT) kritikk mot Bane Nor i sin rapport, ifølge VG.

"Arbeidsform, nattarbeid, uklar kommunikasjon og manglende bruk av kontaktmagneter på skinnene" skal være blant faktorene som forårsaket hendelsen.

LES OGSÅ: Toget kjørte på gravemaskin på Brøttum

Havarikommisjonen kritiserer Bane Nors arbeidsform, da vedlikeholdsarbeidet på strekningen ble utført ved såkalt disponering, dvs. i flere omganger mellom passerende tog. Selskapet Veidekke Entreprenør sto for vedlikeholdsarbeidet på stedet da ulykken inntraff.

Rapporten hevder denne type arbeidsform kan øke risikoen for feilbehandlinger, da nattarbeidet innebærer stor variasjon i aktivitetsnivået, noe som kan påvirke årvåkenheten.

En misforståelse mellom hovedsikkerhetsvakten og den lokale sikkerhetsvakten som kjørte den skinnegående gravemaskinen, medførte at den feilaktig ble kjørt inn på sporet. Togføreren satte på nødbremsen da gravemaskinen ble oppdaget, til ingen nytte, skriver VG.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.