Sommeren er ikke helt avskrevet ennå, men det blir kjøligere netter og fortsatt regn og regnbyger over store deler av landet til helgen.

Natt til i dag var det flere steder med nattefrost. På Hedmarken var det ingen blå så vidt vi har registrert, men det var nære ved både på Sjusjøen, på Ilseng og i Hamar. Her ble det registrert fra pluss 2,5 grad til 3,3 og 4,5 grad, og det bare noen dager før det er slutt på årets siste sommermåned.

De neste dagene blir det sol, men ikke spesielt varmt over Hedmarken. Et svalt stup i Mjøsa kan du nok se langt etter hvis du ikke er en hardhaus.

Kommer krypende

Når nettene blir lengre kommer som kjent også kulda krypende. Enkelte steder på indre Østland kan man få nattefrost, forteller statsmeteorolog Trond Lien.

– Men det er helt ubetydelig. Ingen fare for vannkraner ennå, fastslår han.

Nord for Stad og Dovre og i Trøndelag blir det jevnt over en ganske så fin helg.

– Sør-Norge får en ganske fin lørdag, men det kommer inn regnvær utpå lørdagen på Vestlandet, og Østlandet følger etter på søndagen

Vestlandet får typisk nok mest nedbør, mens Østlandet får ustabilt – en blanding av regn og regnbyger. En slik ustabil værtype vi har hatt mye av denne sensommeren, forteller Lien.

Vanntemperaturen synker

Med lengre netter og færre timer med solstråling går også vanntemperaturen sakte, men sikkert ned på Østlandet.

Badetemperaturen fra Oslofjorden til Lindesnes vil trolig ligge på mellom 15 og 17 grader, og da i varierende grad invitere til bading og svømmeturer.

På Vestlandet holder sjøtemperaturene seg mer stabile selv om nattetemperaturene faller. Årsaken er Golfstrømmen som regulerer temperaturen på Vestkysten.

– Svingningene mellom sommer og vinter er mye mindre på Vestkysten enn på kysten øst for Lindesnes, forklarer Lien.

Bare for hardhauser

Nordover blir det nok bading bare for hardhausene. På kysten av Finnmark vil vannet holde rundt 10 grader.

I Nord-Norge må man i det hele tatt ruste seg for ruskevær.

– Det blir til dels mye regn og regnbyger og sammen med stiv kuling fra nord. Spesielt lørdag blir nok ganske så utrivelige værmessig, sier Lien som også varsler temperaturer under 10 grader.

Søndag – når regnet forsvinner – kryper gradestokken i Nordland opp i 15 grader, mens det i Finnmark holder seg kjølig, legger han til.

(©NTB)


Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00