Rettssaken i Øvre Romerike tingrett mot en mann fra Hedmarken som er tiltalt for en rekke trusler og sjikane ble avsluttet fredag. Mannen har hele veien nektet straffskyld. 

Mannen er også flere ganger tidligere dømt for rundt 200 tilfeller av trusler og sjikane, blant annet mot dommere, vitner og personer innen idrettsmiljøet. Han soner for øyeblikket en dom fra Borgarting lagmannsrett på fire år og seks måneder. 

Under sin prosedyre fredag la aktor Frode Aabak ned en påstand om mannen bør dømmes til tre år og fire måneders fengsel for til sammen 35 tilfeller av trusler, 14 tilfeller av rettsstridig adferd mot aktører i rettsvesenet, ett tilfelle av skremmende hensynsløs atferd og tre tilfeller av id-krenkelse, blant annet ved at han har opprettet telefonabonnement i andre personers navn. Han la også til grunn et fratrekk for 360 dager i varetekt.

Skjerpende omstendigheter

Aabak mener det er flere skjerpende omstendigheter i saken.

- Det at han tidligere er domfelt for det samme må tillegges betydelig vekt, og er skjerpende for straffeutmålingen, sa han i sin prosedyre.

Han la også vekt på hvem truslene er rettet til. 

- Mange av truslene gjelder drap, vold og voldtekt. Det er skjerpende at flere trusler er rettet mot familier og barn. Truslene gjør at flere frykter for sin sikkerhet, sa Aabak. 

- Blir en feil dom

Mannens forsvarer, Jacob Sanden Ringsrød, ba i sin prosedyre om at mannen frifinnes eller anses på mildest mulig måte.

I sin prosedyre uttrykte han forståelse for at det vil være lett for retten å begrunne en eventuelt dom mot mannen, men at det vil bli feil.

- Det eneste motiv det kan se ut som han kan ha er å sette seg selv i fengsel, og det er det underligste motivet jeg har hørt om. Jeg ber om at dere ikke velger minste motstands vei her, for det blir en feil dom, sa Ringsrød.

Dom i saken er ventet å falle i midten av oktober.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.