– Vi får mange henvendelser fra folk som mener det er et prissamarbeid, sier fungerende avdelingsdirektør for bygg, industri og energi i Konkurransetilsynet, Øyvind Nilssen.

Onsdag kveld var situasjonen i Brumunddal den samme. 95-oktan kunne fylles for 14,84 kroner og diesel for 13,84 kroner på Shell, Esso og Circle K.

– FYLLER DER DET ER BILLIGST

Ved pumpene på sistnevnte stasjon fyller Jim Westby fra Stavsjø diesel på arbeidsbilen. Han har ingen formening om hvorfor prisene ofte er like, men ringsaksokningen forteller at han følger med på bensinprisene.

– Jeg har lastet ned en app, slik at jeg kan følge prisene i nærområdet, forteller Westby.

– Jeg fyller der det er billigst. Når det er så dyrt som nå, fyller jeg bare litt. Så fyller jeg mye når prisen er rundt 12 kroner, sier han.

Et par pumper bortenfor forteller Nils Ivar Åkerman fra Ridabu at han også holder et øye på drivstoffprisene.

– Jeg ser selvfølgelig på prisen, men reiser ikke lange veger for å fylle, sier Åkerman.

– Tror du bensinstasjonskjedene samarbeider for å holde prisene høye?

– Det tror jeg ikke, men jeg synes det har blitt veldig dyrt. Jeg fylte også forrige uke, og da var prisen over 16 kroner literen, svarer Åkerman.

har undersøkt

Konkurransetilsynet forteller på sin side at de flere ganger har gått inn for å undersøke fenomenet.

– Ser ikke dette ut som et prissamarbeid på drivstoff?

– Det er det vanskelig for meg å si noe om. Vi har undersøkt tilsvarende tilfeller flere ganger rundt omkring i landet, men vi har ikke funnet indikasjoner på at det foregår et samarbeid. Det ville i så fall vært ulovlig, forteller avdelingsdirektør Nilssen.

– Det kan like gjerne være et utslag av at bensinstasjonene konkurrerer. Det er ikke ulovlig, legger han til.

følger med på hverandre

Daglig leder ved Circle K i Brumunddal, Roger Antonsen, avviser at kjedene samarbeider.

– Men selvfølgelig følger vi med på konkurrentene. Det gjør vi flere ganger daglig, sier han, og forteller at de følger prisene som settes av kjeden.

Han forklarer også hvorfor prisen kan variere innenfor korte avstander i samme kjede.

– Markedet er bygget opp med mikromarkeder. Moelv er for eksempel et mikromarked, Brumunddal et annet, forteller Antonsen.

Nilssen i Konkurransetilsynet forteller at det er vanlig praksis at bensinstasjonene justerer prisene på faste dager, slik at det kan være penger å spare ved å fylle på riktig tidspunkt.

– Nå er det slik at alle stasjoner setter opp prisene sine på mandag formiddag og torsdag formiddag, og det beste tidspunktet å fylle er før disse prisoppgangene. Hvor lav prisen er før prisoppgangen avhenger av antall uavhengige stasjoner i området og konkurransen i markedet, sier Nilssen.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.