Det melder NRK.

Anicura antar at minst 20 hunder nå er døde etter å ha blitt smittet av en mystisk sykdom.

Ett av disse tilfellene skjedde i Hamar.

Ifølge NRK har nå flere arrangører, spesielt i østlandsområdet, valgt å avlyse lenge planlagte arrangementer av frykt for at flere hunder skal bli syke.

Blant annet arrangement i regi av Norske Redningshunder i Valdres og Telemark er nå avlyst.

NRH har gått ut med en anbefaling om at alle treninger og samlinger på Østlandet avlyses.

Tar smitten på alvor

Også på Hedmarken tas det grep for å forebygge smitte.

Bakken Hundesenter i Tangen melder at kveldens miljøtrening er avlyst.

Ringsaker Dyreklinikk har gått ut med en generell oppfordring på facebook til alle hundeeiere:

Kjæledyrbutikken Buddy i Brumunddal har inntil videre bestemt at ingen hunder får komme inn i butikken før det kommer mer informasjon om hva som forårsaker smitten.

Også i utlandet er man bekymret for smitten.

Svenska Brukshundklubben melder at ingen hunder som bor i Norge får lov til å delta i konkurranser eller utstillinger inntil prøvesvar er klare. Det samme melder Dansk Kennel Klub på sin facebookside.

Hold hunden unna andre hunder

Mattilsynet har også kommet med råd for å forhindre at flere hunder blir smittet og alvorlig syke.

I en pressemelding listes følgende råd opp:

– Mattilsynet anbefaler nå generelt hundeeiere å begrense nærkontakten mellom hunder og å holde hunder i bånd slik at man har kontroll på dem. Når hunder luftes bør de ikke få hilse på hundene de møter på veien eller i parken så lenge situasjonen er uavklart, sier Ann Margaret Grøndahl i Mattilsynet.

Hunder som viser sykdomstegn bør som vanlig tas med til veterinær så raskt som mulig. Hundeeiere bør følge de rutinene for vaksinering som veterinæren anbefaler.

Anbefalingen om å unngå nærkontakt med andre hunder, innebærer at hundeeiere bør gjøre en selvstendig vurdering av om de skal delta på dressurkurs, utstillinger, jaktprøver og liknende som innebærer tettere ansamlinger av hunder, inntil denne saken er avklart.

Hundeeiere som skal til veterinær bør også unngå nær kontakt med andre hunder, og ved mistanke om alvorlig sykdom bør dyreeiere henvende seg til klinikken før hunden tas med inn, slik at smittereduserende tiltak kan iverksettes fra klinikkens side.

Mattilsynet har ikke fått melding om sykdomstilfeller med lignede symptomer hos andre dyrearter, og det er så langt ingen indikasjoner på at dette er noe som kan smitte til mennesker.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.