Administrerende direktør Morten Finborud i Hias lot på ingen måte beskjedenheten ta overhånd da han kunne presentere departementsdelegasjonen for visjonene til det interkommunale selskapet med vannforsyning, avløp og renovasjon som ansvarsområde. «Avløpsanleggenes Rolls-Royce til en pris av Volkswagen», var Finboruds klare tale til departementsutsendingene.

De kom for å høre mer om næringsutvikling med utgangspunkt i offentlig eide bedrifter. Etter en grundig innføring i kloakkbehandling i Sandvika sto også et besøk ved Hamarregionen Utvikling på programmet.

Næringsdepartementets folk lot til å like det de fikk høre og se ved Hias.

strategisk endring

For Hias har gjort en strategisk endring fra tradisjonelt renseanlegg til å dreie virksomheten på gjenvinning av ressurser fra avløpet. Selskapet har utviklet teknologi og står for næringsutvikling som klinger godt hos Næringsdepartementet.

– Det er spennende og interessant å se hvor innovativ Hias har vært og er. For oss er det svært positivt med bedrifter som lykkes med bærekraftig verdiskaping, sier avdelingsdirektør Julie Rønning i Næringsdepartementet. Underdirektør Liv Irene Onsrud Strømgren supplerer:

– Det er positivt at Hias løser samfunnsoppdraget på den måten de gjør og at de samtidig klarer å tenke forretningsmessig.

De andre i departementsfølget var seniorrådgiver Gudrun Haugdal, rådgiver Ole-Jakob Lillestøl, fagdirektør Ine Charlotte Paulsen og seniorrådgiver Marte Tvinnereid. De ble geleidet gjennom anlegget, og forklart om mekanisk, biologisk, og kjemisk rensing, før det rensede avløpet slippes ut i Mjøsa, 215 liter i sekundet, 16.427 kubikkmeter i døgnet.

stålkontroll

Hias med 62 ansatte har «Sammen om et bedre miljø» som slagord. Administrerende direktør Morten Finborud kunne informere og belære Næringsdepartementet om hvordan gode kretsløp skal lages, og om avløp og avfall som ressurs. Kort fortalt potensialet som ligger i kommersiell utvikling. Målet er å være i verdensklassen blant anlegg for gjenvinning av ressurser fra avløp. Et scenario er å slutte å være renseanlegg og i stedet være energi- og gjødselfabrikk med rent vann i Mjøsa som biprodukt. Det stilles for øvrig strenge rensekrav ved Hias fordi Mjøsa er en sårbar ressurs. Morten Finborud opplyser at det avgjørende å ha stålkontroll på avløpsrensingen for å kunne håndtere næringsutvikling i nedslagsfeltet. Enkelte bedrifter belaster systemet mye, og det må tas høyde for det.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.