Dommen er et stort nederlag for ekskludert Frp-politiker Hans Kristian Arnkværn som gikk til sivilt søksmål mot Hedmark Frp-leder Johan Aas.

I månedsskiftet mai/juni ble tre lange dager satt av til den kontroversielle rettssaken mellom Arnkværn og Aas.

Arnkværn gikk til søksmål etter at Aas beskyldte ham for å "ty til vold". Bakgrunnen er en episode på et styremøte i Ringsaker Frp 10. mai 2016.

I løpet av møtet oppsto det opphetet debatt og konfrontasjon mellom partifellene Einar Glasø og Hans Kristian Arnkværn. Glasø skal ha kommet med en kommentar om at Arnkværn burde ha vært «kastet veggimellom», hvorpå Arnkværn skal ha blitt svært provosert.

Ifølge styret i Ringsaker Frp skal Arnkværn ha blitt fysisk aggressiv, tatt tak i Glasøs briller og knyttet høyrehånden, noe som ble oppfattet som en trussel om vold. Som en direkte konsekvens ble Arnkværn kort tid senere fratatt medlemskapet i Frp.

Svært tydelig dom

Torsdag, like før lunsj, kom dommen fra tingretten.

Her står det svart på hvitt at Johan Aas frifinnes, og at Hans Kristian Arnkværn innen to uker må betale Aas' saksomkostninger på 465.000 kroner.

LES OGSÅ: Advokat Danielsen kaller dommen verdiløs

I dommen står det blant annet følgende:

«Retten bemerker at ingen av vitneforklaringene fra de tilstedeværende støtter opp om Arnkværns forklaring om at han gikk bort til Glasø på en rolig måte for å roe ham ned. Samtlige vitner har uttalt at Arnkværn gikk bort til Glasø på en aggressiv måte og samtlige vitner har gitt utrykk for at det raskt kunne ha utviklet seg til en voldsepisode. Seks av åtte vitner som var til stede på møtet har sagt at Arnkværn dyttet Glasø. To vitner har sagt at de ikke så noe dytting, men retten oppfattet disse dithen at de ikke utelukket at det kunne ha skjedd uten at de så det.»

«Retten finner etter dette det at det er overveiende sannsynlig at Arnkværn - i strid med egen forklaring- på styremøtet 10.05.16 opptrådte på en fysisk aggressiv måte som kan karakteriseres som "forsøk på vold" og at det oppsto "tilløp til vold". Retten viser til ovennevnte vitnebeskrivelser og finner at Aas sine ytringer til HA og i eksklusjonsvedtaket har holdepunkter i objektive fakta.»

«Retten har etter dette kommet til at Johan Aas ikke har fremsatt ærekrenkende rettstridige ytringer overfor Arnkværn som medfører erstatningsansvar etter skadeserstatningsloven § 3-6 a. Johan Aas frifinnes for kravet på oppreisningserstatning.»

Reagerer på høye kostnader

Tingretten mener samtidig at Johan Aas og hans advokat har levert en for høy kostnadsoppgave på 774.419 kroner. Retten mener både antallet arbeidstimer (169) og timeprisen på 4.300 kroner (eks. mva) er i høyeste laget.

Etter en skjønnsvurdering har retten kommet fram til at Arnkværn kun skal dekke 450.000 kroner av motpartens saksomkostninger, samt 15.000 kroner i reiseutgifter.

Arnkværn må også dekke egne advokatutgifter på rundt 500.000 kroner.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.