Og de to Hedalm-karene er ikke alene. De siste meningsmålingene antyder at Arbeiderpartiet går mot et av partiets dårligste valg noensinne. Onsdag var tidligere landsmoder Gro Harlem Brundtland ute i VG og uttrykte bekymring. Ordet «krise» slås opp i mediene.

Ifølge en måling utført av Norstat for NRK tirsdag, er partiet nå nede i en oppslutning på 24,4 prosent på landsbasis. Bortsett fra katastrofevalget i 2001, har ikke Ap opplevd dårligere tall siden før andre verdenskrig.

– Jeg har stemt Arbeiderpartiet før, men nå er jeg ikke sikker, forteller Øystein Bakstad fra Furnes.

– FOLK TENKER PÅ SEG SELV

I produksjonshallen til Hedalm Anebyhus på Ilseng lukter det treverk og isolasjon. Digre vegger ruller nedover produksjonslinja, og bråkete maskiner og folk i kjeledresser gyver løs på huselementene. Her finner du arbeidsfolk, slik du tradisjonelt tenker på arbeidsfolk, men noen Ap-bastion later det ikke til å være.

– Hvorfor vurderer dere å stemme noe annet?

– Det er vanskelig å si, men vi stemmer ikke for å få rettet opp i verden lenger. Man plukker kanskje enkeltsaker, eller stemmer på person. Liker du ikke Erna, så stemmer du ikke på Erna, sier Bakstad.

– Jeg tror samfunnet har blitt slik at folk tenker på seg selv, sier kollega Morten Husås fra Ilseng.

– IDEOLOGIENE ER BORTE

I spisesalen hos Hedmark Trafikk antyder bussjåførene at de fleste bak bussrattet en gang i tida tilhørte venstresida i politikken. Nå spriker det mer.

– Jeg kan tenke meg at Jonas Gahr Støre er en brikke, innleder Helge Løvås, når han skal vurdere Aps fall.

– Å sitte som mangemillionær og styre for en minstepensjonist, det er ikke så greit, sier stangesokningen.

– Om du stemmer på Erna eller Jonas, det er det samme. Ideologiene er borte. Det spiller ingen rolle hvem som sitter der, mener Perparim Sejdaj fra Hamar.

På Ottestad helse- og omsorgssenter, tror sykepleierne at Trygve Slagsvold Vedum har lokket mange velgere vekk fra Ap.

– Han snakker om nære ting som betyr noe for folk på bygda, sier Elin Follestad Bronkebakken.

– Og det er kanskje en form for kapitalisme. Vi vil ha mer, og stemmer på dem som er villig til å bruke penger, sier sykepleieren.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.