Og de to Hedalm-karene er ikke alene. De siste meningsmålingene antyder at Arbeiderpartiet går mot et av partiets dårligste valg noensinne. Onsdag var tidligere landsmoder Gro Harlem Brundtland ute i VG og uttrykte bekymring. Ordet «krise» slås opp i mediene.

Ifølge en måling utført av Norstat for NRK tirsdag, er partiet nå nede i en oppslutning på 24,4 prosent på landsbasis. Bortsett fra katastrofevalget i 2001, har ikke Ap opplevd dårligere tall siden før andre verdenskrig.

– Jeg har stemt Arbeiderpartiet før, men nå er jeg ikke sikker, forteller Øystein Bakstad fra Furnes.

– FOLK TENKER PÅ SEG SELV

I produksjonshallen til Hedalm Anebyhus på Ilseng lukter det treverk og isolasjon. Digre vegger ruller nedover produksjonslinja, og bråkete maskiner og folk i kjeledresser gyver løs på huselementene. Her finner du arbeidsfolk, slik du tradisjonelt tenker på arbeidsfolk, men noen Ap-bastion later det ikke til å være.

– Hvorfor vurderer dere å stemme noe annet?

– Det er vanskelig å si, men vi stemmer ikke for å få rettet opp i verden lenger. Man plukker kanskje enkeltsaker, eller stemmer på person. Liker du ikke Erna, så stemmer du ikke på Erna, sier Bakstad.

– Jeg tror samfunnet har blitt slik at folk tenker på seg selv, sier kollega Morten Husås fra Ilseng.

– IDEOLOGIENE ER BORTE

I spisesalen hos Hedmark Trafikk antyder bussjåførene at de fleste bak bussrattet en gang i tida tilhørte venstresida i politikken. Nå spriker det mer.

– Jeg kan tenke meg at Jonas Gahr Støre er en brikke, innleder Helge Løvås, når han skal vurdere Aps fall.

– Å sitte som mangemillionær og styre for en minstepensjonist, det er ikke så greit, sier stangesokningen.

– Om du stemmer på Erna eller Jonas, det er det samme. Ideologiene er borte. Det spiller ingen rolle hvem som sitter der, mener Perparim Sejdaj fra Hamar.

På Ottestad helse- og omsorgssenter, tror sykepleierne at Trygve Slagsvold Vedum har lokket mange velgere vekk fra Ap.

– Han snakker om nære ting som betyr noe for folk på bygda, sier Elin Follestad Bronkebakken.

– Og det er kanskje en form for kapitalisme. Vi vil ha mer, og stemmer på dem som er villig til å bruke penger, sier sykepleieren.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00