I løvskogen bak den gamle arbeidsleiren fra krigen er det per nå fugler, rådyr og ivrige turgåere som råder grunnen, men håpet er at disse må vike i løpet av få år. Fengselsleder Jan Korsvold (54) og fengselsinspektør Ola Busterud (54) viser HA området hvor man ønsker å bygge en ny avdeling, med 100 til 200 høysikkerhetsplasser. Antall nye arbeidsplasser kan bli tilsvarende. Fengselslederen understreker at dette vil være viktig for fengselets framtid.

– Det er viktig at vi får til noe her, for å sikre fortsatt fengselsdrift og god kriminalomsorg, sier Korsvold.

BEHOV FOR PLASSER

For Ilseng fengsel er først og fremst bygget for å gjennomføre straff for innsatte som kan sone med lavere sikkerhetsnivå og kortere dommer. Innenfor kriminalomsorgen i Hedmark er det fengselet på Hamar som i utgangspunktet skal håndtere fangene som krever et høyere sikkerhetsnivå. Men i Grønnegata i Hamar er ikke fengselet fra 1864 stort eller moderne nok til å dekke behovet.

En utredning for framtidig fengselskapasitet på Østlandet, viser at det er et stort behov for høysikkerhetsplasser.

– Skal vi ha livets rett må vi tilpasse oss det som er av innsatte, sier Korsvold.

Skal jobbe for pengene

På andre siden av gjerdet rundt fengselet er rundt 40 mål skog på grensa mellom Stange og Hamar nesten ferdigregulert til formålet. Ordførerne i kommunene er tverrpolitisk enige om at de jobber for mer fengsel, men det viktigste mangler: penger på statsbudsjettet.

I tillegg er det tøff konkurranse fra andre regioner som ønsker å bygge fengsel.

Det ønsker Arbeiderpartiet i Hedmark å gjøre noe med, og en mannsterk delegasjon fra partiet troppet torsdag opp på Ilseng for å si at de vil jobbe for å sikre pengene til Ilseng.

– Så da kan dere love at det blir bygget nytt her?

– Dette er en viktig sak for oss som representerer Hedmark, og dette er et av de viktigste prosjektene som vi ønsker å få gjennomført. Det er også god økonomi i det, vi må slutte å sende pengene ut av landet, svarer stortingsrepresentant Anette Trettebergstuen (36).

– HELT BAK MÅL

Og med «pengene ut av landet» sikter Ap-politikeren til fengselsavtalen Norge inngikk med Nederland i 2015. Norge leier rundt 250 fengselsplasser i fengselet Norgerhaven utenfor Noordenveld, nordøst i provinsen Drenthe, og regjeringen forlenget for et par dager siden avtalen fram til oktober 2019, skriver Nettavisen tirsdag.

– Det er helt bak mål, sier Trettebergstuen.

For Ap-politikerne mener det på sikt er billigere å bygge nytt og drifte et fengsel på norsk jord, enn det er å leie 250 plasser på kontinentet. Ifølge Kriminalomsorgen er kostnadene til Norgerhaven beregnet til rundt 270 millioner kroner i året.

TROR PÅ BESPARELSER

Påtroppende fylkesmann i Innlandet, Knut Storberget (52), som også er tidligere justisminister for Ap, mener den årlige husleien for et fengsel ligger på rundt 10 prosent av investeringskostnadene. I Indre Østfold bygget regjeringen nylig et nytt fengsel for 400 millioner kroner med plass til 96 innsatte. Med bakgrunn i dette anslår Ap-politikerne at det er besparelser med et nybygg på Ilseng.

– Vi bruker en kvart milliard årlig på prosjektet i Nederland, vi må få dratt de pengene hjem, sier Storberget, og mener det er en fordel at planene på Ilseng allerede har kommet langt:

– Man skal lete lenge etter et sted hvor man raskere, smidigere og billigere kan få bygget noe, fastslår Storberget.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.