I går skrev HA om Stortingets vedtak om å utvide etterlønnsordningen til stortingspolitikere slik at de nå kan heve etterlønn i opptil to år etter at de slutter.

En som reagerte kraftig på vedtaket var Kristian Tonning Riise fra Høyre, som mente det ville føre til enda mer politikerforakt.

Arbeiderpartiet var blant partiene som stemte for denne ordningen, men nå kan HA fortelle at Stortingets største parti har ombestemt seg.

- Glad vi tok til vettet

- Ap har bestemt seg for å snu i etterlønnsaken. Den var ikke godt nok forankret hos oss i gruppa, sier stortingspolitiker Anette Trettebergstuen til HA like etter at saken er behandlet i stortingsgruppa.

- Den saken har fått rimelig mye oppmerksomhet. Mange av oss reagerte da vi så det første VG-oppslaget i går. "Dette kan da ikke være nødvendig", tenkte mange. Vi tar konsekvensen av at den var for dårlig behandlet i vår gruppe. Vi er et flertall som mener dette er er urimelig. Selv om vi som stortingsrepresentanter ikke har rett til dagpenger og andre velferdsordninger, så må det holde med dagens ordning, sier hun.

Sikkerhetsventil

Dagens ordning er for øvrig tre måneders etterlønn med full lønn, og muligheten for ytterligere ni måneder med 60 prosents lønn dersom de ikke får annen jobb.

- Jeg er opptatt av at vi ikke skal ha mer goder enn andre. Det blir feil og jeg er glad for at jeg tilhører et parti som tar til vettet og snur. Jeg kunne ikke forsvart dette vedtaket for velgerne mine i Hedmark, sier hun.

Trettebergstuen sier hun aldri før har opplevd at et parti snur i slike saker etter at vedtaket er gjort.

Systemet er slik at alle stortingsvedtak må bli stemt for to ganger, som en sikkerhetsventil i tilfellet det blir gjort feil.

Trettebergstuen sier nå at Ap vil stemme mot forslaget når det skal opp til formell votering uten debatt. Dermed blir det flertall mot å utvide etterlønnsordningen. 

Senere kom det fram at de andre partiene, altså Venstre, Krf og Fremskrittspartiet også snudde.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.