Ikke uventet tok det ikke mange minuttene før opposisjonen var ute med slakt av budsjettet.

Her er noen kommentarer - hentet fra pressemeldinger - fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

AP: USOSIALE SKATTEKUTT

Arbeiderpartiet skriver det slik: "Usosiale skattekutt øker forskjellene, får få i arbeid og gir for lite rom for å satse på velferd. Det går bedre i norsk økonomi, men Regjeringen bruker de gode tidene feil. Høyere oljepris, lav kronekurs og parter som tar ansvar, bidrar til en oppgang i norsk økonomi. Men Regjeringens usosiale skattekutt øker forskjellene, får få i arbeid og gir for lite rom for å satse på velferd."

AP: Økende forskjeller

Ap-leder Jonas Gahr Støre siteres på følgende:

"Dette er et statsbudsjett som kommer til å øke forskjellene mellom folk. Høyreregjeringen bruker nesten fire ganger så mye penger på å kutte formuesskatt, som på å bekjempe barnefattigdom.  Det er å gå gal vei, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre. Han legger til at når forskjellene øker, synker tilliten i samfunnet."

Støre mener budsjettets fordelingsprofil er gjenkjennelig fra tidligere budsjetter lagt fram av Høyre og FrP. 

– Det kan ikke dokumenteres at skattekuttene skaper nye arbeidsplasser, men regjeringen fortsetter denne politikken. Vi kan satse mer målrettet på aktivitet og nye næringer som skaper nye arbeidsplasser, sier Støre.

SP: SENTRALISERING

Senterpartiets, Trygve Slagsvold Vedum fra Stange, leder mener regjeringens forslag til statsbudsjett vil føre til ytterligere sentralisering av Norge:

- Dette et budsjett som tar tjenester vekk fra folk. Ingen regjering har sentralisert mer enn Høyre og Frp. Men det er tydeligvis ikke nok å legge ned lensmannskontorer, sykehus, kommuner og fylker. I budsjettet er det altfor lite penger til kommunene. Det kommer til å gå utover barnehager, skoler og føre til trangere kår på sykehjem i hele landet, sier Trygve Slagsvold Vedum, leder av Senterpartiet i en pressemelding.

SP: SVEKKER NORSKE INTERESSER

Slagsvold Vedum mener videre at budsjettet svekker norske interesser og vil bidra til å flytte flere arbeidsplasser ut av Norge:

- Regjeringen reduserer deler av avgiften på sjokolade, men beholder avgiftsøkningen på varer som lettbrus og kildevann. Det betyr at tradisjonsrike selskaper som Oscar Sylte i verste fall må legge ned eller flytte produksjonen sin ut av Norge.
Regjeringen beholder 350-kronersgrensa for netthandel, og gjør dermed norske varer dyrere og utenlandske billigere. Dette er politikk for utflytting av norske arbeidsplasser. Høyre og FrP burde jobbe for flere arbeidsplasser i Norge, ikke flere i Sverige og Kina, sier Vedum i en pressemelding.

SP: FORSKJELLENE ØKER

Slagsvold Vedum sier regjeringen legger frem nok et budsjett som gir større forskjeller i Norge og rammer vanlige folk i hele landet.

- Nok en gang har regjeringen lagt frem et budsjett som gjør de aller rikeste i de største byene enda rikere, mens folk flest kun får smuler.  De som tjener over èn million får skattekutt, mens vanlige arbeidsfolk får omtrent ingenting. I tillegg øker bompengene i rekordfart, mens pendlerfradraget også i år går ned. Årets budsjett er derfor en dobbel straff for de som kjører til jobben, avslutter partilederen i Senterpartiet.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.