Tidligere onsdag meldte NRK om nyheten.

I et intervju sa  landbruksminister Jon Georg Dale foreløpig nei til flere bevilgninger enn det som ligger inne i avlingsskadefondet.

– Vi må vente til vi ser hvordan avlingene faktisk blir. Vi har en veldig god avlingsskadeerstatningsordning, og den kommer til å bli ytterligere belastet, men en særegen krisepakke er ikke aktuelt på nåværende tidspunkt, sa Dale.

Reagerer sterkt

Nå kommer reaksjonene.

Landbrukspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Nils Kristen Sandtrøen har sendt en lengre pressemelding hvor han kommer med til dels kraftige uttalelser.

- Det er betenkelig at Erna Solberg og Jon Georg Dale selv etter flere dager planlegging bare kommer for prat. Arbeiderpartiet vil trygge arbeidsplasser og næringsmiddelindustri gjennom å forhindre større slakt av dyr. Vi er tydelige på at de tapene er så store at tørkekrisa for matproduksjonen bare kan løses ved at det kommer friske midler for å avhjelpe den krevende situasjonen. Det må til for at folk skal kunne skaffe fôr og være økonomisk i stand til å komme seg gjennom høsten og vinteren etter den verste tørka siden like etter andre verdenskrig, sier han.

- Kunne reddet flere dyr

Sandtrøen mener tiden er i ferd med å renne ut.

-Det handler om å sikre verdier vi ikke har råd til å miste: arbeidsplasser og trygg mat. Det er en god stund siden den svenske regjeringen ga beskjed om at fellesskapet ville stille opp med ressurser for å skaffe og frakte fram fôr og kunne takle de store økonomiske tapene.

-Færre dyr kunne vært sendt til slakt og risikoen for langvarige konsekvenser i større grad redusert dersom regjeringen hadde gitt en tidlig forsikring om at midler kommer. Risikoen for matproduksjonen vår øker på grunn av Høyre og Frps negative holdning til å iverksette nødvendige tiltak nå, sier Sandtrøen.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.