11. august var statsminister Erna Solberg på Skibladnerbrygga i Hamar for å erklære at regjeringen er positiv til den østre jernbanetraseen, men at de ønsker mer utredninger. Da ble det antydet at de nye utredningene kunne være unnagjort på to til tre måneder.

Bestillingen om nye utredninger skal komme i et brev som er ventet fra kommunalminister Jan Tore Sanner, men det har ikke kommet ennå.

Onsdag ble formannskapet i Hamar orientert om administrasjonens forståelse av signalet fra regjeringen. Rådmann Bjørn Gudbjørgsrud forstår det nå slik, at saken blir sendt tilbake til fylkesmannen og kommunen, og at kommunen må kjøre en revidert planprosess. I tillegg vil Bane Nor få en bestilling fra departementet.

En ny konsekvensutredning av det østre alternativet vil kreve nye høringer og politisk behandling. Det er det som gjør at Gudbjørgsrud nå antyder at prosessen først vil være ferdig til sommeren eller jul neste år. Men dette er det mye usikkerhet om foreløpig.

Rådmannen mener at saken må opp i kommunestyret på nytt.

Politikerne i formannskapet mottok budskapet med fatning, men flere uttrykte at debatten sliter på mange miljøer i Hamar, og at de ønsker en ende på den.

En ny runde betyr muligheter for nye innsigelser fra statlige instanser.

– Dette kommer til å ta tid, er jeg sikker på, avrundet ordfører Einar Busterud (BBL).

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.