Trafikkstyringssentralen i Hamar holder til i nesten helt nye lokaler i Bane Nors kontorbygg på Espern. Sentralen sørger for togframføring på Dovrebanen mellom Eidsvoll og Dombås, på Rørosbanen mellom Hamar og Røros, og på Raumabanen og Solørbanen.

30 årsverk

Forslaget som ledelsen i Bane Nor har lagt fram, går ut på å dele aktiviteten på Hamar mellom trafikkstyringssentralene i Trondheim og Oslo. Bane Nor sier at ingenting er avgjort (se undersak).

Det er rundt 30 ansatte på trafikkstyringssentralen i Hamar. Flesteparten er togledere.

Ble utsatt

Knut Røshol er stedstillitsvalgt for toglederne på Hamar, og uttaler seg på vegne av dem. Og han er bekymret. Omorganiseringen av trafikkstyringen i Bane Nor var også oppe i starten av 2016, men etter stor uenighet med fagforeningene ble saken utsatt i påvente av delingen av Jernbaneverket i Bane Nor og Jernbanedirektoratet.

Den delingen ble gjennomført 1. januar i år, og saken er tatt opp igjen.

Miste kompetanse

Røshol er sterkt kritisk til at Bane Nor ønsker å avvikle sentralen i Hamar før det nye fjernstyringssystemet (TMS) på jernbanen er på plass.

– Vi mener det vil være uklokt å gjøre for store endringer før den nye teknikken er produsert og utprøvd, og alt berørt personale har fått en god nok opplæring, sier Røshol.

Han sier at toglederne ikke lider av endringsvegring, men at det er toglederne som vil lide dersom det gjøres store endringer før verktøyene er på plass, sammen med togpassasjerene.

– Vi kan derfor ikke tilslutte oss en endring vi frykter vil øke belastningen på togleders arbeidshverdag, og skape usikkerhet som kan medføre stort tap av kompetanse og i ytterste konsekvens kan få sikkerhetsmessige følger, sier Røshol.

For ansatte som får endret arbeidssted til Oslo, innebærer avviklingen av sentralen på Hamar inntil fire timer pendling. Toglederne jobber turnus med kveld-, helg- og nattearbeid.

IKKE BESTEMT

Konserndirektør Bjørn Kristiansen for kunde og trafikk i Bane Nor sier det ikke er tatt noen beslutning.

Han bekrefter at innstillingen fra ledelsen i Bane Nor er å avvikle trafikkstyringssentralen på Hamar og flytte aktivitet til Trondheim og Oslo. 

– Men det er ikke tatt noen beslutning. Vi er nå oppe i en diskusjon med fagforeningene om hvordan vi skal håndtere dette praktisk og i forhold til de ansatte. Det skal fortsatt være funksjoner for manuell togstyring i området, sier Kristiansen.

– De ansatte er bekymret over forslaget som er lagt fram?

– Jeg vil ikke forskuttere noen beslutning. Vi er nødt til å bruke tid med de ansatte og fagforeningene. Vi ønsker å høre på dem så langt vi kan, sier Kristiansen.

Han sier at også når endringene skal iverksettes, skal drøftes med de ansatte.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.