• Kostet mye: André Askeland forteller at det kostet ham sju år og mye penger å droppe ut av videregående. Foto: Asgeir Høimoen
  • Mange dropper ut: På landsbasis er det 30 prosent av elevene som ikke fullfører videregående på normert tid. Foto: Trond Lillebo

– Etter videregående hadde jeg til sammen over 100 fraværsdager og jeg manglet fire eksamener. Russetiden markerte bare starten på at jeg skulle begynne å ta opp igjen fag, sier André Askeland fra Tønsberg.

Han har tidligere fortalt historien på bloggen sin og innlegget har blitt lest av flere hundre tusen.

Her kan du se bloggen hans (ekstern lenke).

Han hadde hatt gode karakterer, men så begynte de å falle på skalaen. Askeland forteller at han så på en toer som et nederlag og tenkte ikke på at det i det minste ville gitt ham vitnemål.

– Jeg var utrolig demotivert siste del av tredjeklasse på videregående. Jeg valgte å ikke fullføre og det har kostet meg utrolig mye tid og penger. Jeg ødela vitnemålet fordi jeg ikke gadd mer, sier han, og legger til at det kostet ham 10.000 kroner for hvert fag han skulle ta opp i etterkant.

Kostet sju år

Uten vitnemål hadde Askeland ingen mulighet til å komme inn på studiene han ønsket. Det kostet.

– Det tok sju år før jeg kom inn på Høyskolen Kristiania, og jeg har gått glipp mye penger i tapt arbeidsinntekt. Nå er jeg i gang med studier innen kreativ markedskommunikasjon, sier han, og forteller at han kom inn på den såkalte 23/5-regelen (se faktaboks).

Tirsdag fortalte han elever i tredjeklasse på studiespesialisering på Hamar katedralskole om sine erfaringer, og advarte mot ikke å fullføre videregående.

Kjenner seg igjen

Katta-elevene Maria Kristin Meyer (18), Tobias Varming (18), Ingrid Torgunn Røshol (18) og Håvard Syverstad Børresen (18), som også er elevrådsleder, forteller at de kjenner seg igjen i mye av det Askeland forteller om.

– Jeg ser meg selv i det. Men jeg har klart å ta tak. Etter 13 års skolegang vil jeg fullføre sterkt, sier Varming.

De mener det ikke er noe ukjent fenomen at mange er lei skolen det siste året.

– Det snakkes mye om at mange er lei skolen, sier Meyer.

Statistikken viser at 30 prosent ikke fullfører videregående skole på normert tid. Det gjelder også på Katta, skal vi tro elevene.

– Jeg kjenner folk som har droppet ut. Det er skummelt å se, sier Varming og får støtte av de andre.

– Det er veldig reelt. Men foredraget er veldig lærerikt og kan hjelpe med å få ned tallet på de som dropper ut, sier elevrådsleder Børresen.

Tre råd til elevene

HA utfordret André Askeland til å gi sine råd til elever som er lei skolen og kan stå i fare for å droppe ut av skolen. Her er hans beste tips:

• Tips 1: 

– Fortell om det og si til noen at du sliter. På den måten kan andre hjelpe deg å gjøre noe med det. Du kan få tilpasninger som gjør at det blir enklere og fullføre. Jeg valgte å ikke si noe til noen, og fikk dermed ikke muligheten til å få hjelp, sier Askeland. 

• Tips 2: 

– Sikt litt lavere. Jeg hadde 4,8 i snitt fra før og da ble en toer et nederlag for meg. Jeg skjønte ikke mulighetene det ville gitt om jeg bare klarte å få den toeren. Det viktigste er å fullføre for å få vitnemålet, forteller Askeland. 

• Tips 3: 

– Møt opp. Vær på skolen og i forelesningene så blir det enklere å gjennomføre eksamen, sier Askeland. 

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.