En stadig økende interesse for å ha småbåt på Mjøsa, har ført til mangel på båtplasser.

For å få leie båtplass, må man være medlem enten i Hamar båtforening eller Hamar seilforening. Så er det å bli satt på venteliste.

Ifølge rapporten som konsulentfirmaet Rambøll har laget på oppdrag av Hamar kommune, er det nå tre til fire års ventetid på båtplass.

Ny kommuneplan

Hamar har i dag tre småbåthavner. Den største er småbåthavna på Tjuvholmen, som har 540 plasser.

Hamar kommune skal vedta ny kommuneplan neste år, og det er i den forbindelse at rapporten fra Rambøll er bestilt for å kunne setter av areal til nye båtplasser.

Kommunen har bestemt hvilke plasseringer av eventuelle nye båthavner som skal utredes.

nye båthavner

Rambøll har sett på to måter å utvide småbåthavna på Tjuvholmen, begge til 800 plasser.

Videre har de fått i oppdrag å se på etablering av en ny båthavn på Martodden, i nærheten av Jernbanemuseets friluftspark. Der er det sett på en ny båthavn for 150 plasser.

Den siste plassen konsulentene har vurdert, er en ny båthavn med 60 plasser rett nedenfor Hamar vannverk.

Ødelegger landskapsbilde

Etter en vurdering av forurensing i grunnen, behov for mudring, byutvikling, landskapsbilde og trafikk/parkering, ender Rambøll med å anbefaler å utvide småbåthavna på Tjuvholmen mot sørvest (utover) med ny molo med nye flytebrygger. Båtopplaget skal avvikles, og det vil være plass til et nytt hotell som kommunen jobber med.

Å bygge ny småbåthavn på Martodden vil ha så store konsekvenser for naturmiljø og landskapsbilde, at Rambøll anbefaler å legge bort alternativet.

Imidlertid foreslår de å gå videre med ny småbåthavn utenfor vannverket. Rambøll mener beliggenheten er godt egnet for en liten småbåthavn med plass til mindre måter. Med jernbanen i tunnel, vil alternativet ha ytterligere utviklingsmuligheter, mener konsulentene.

NABOER ER SKEPTISKE

Hytteeiere nært den nye utredete småbåthavna ved vannverket protesterer på forslaget.

Den nye kommuneplanen inkludert utredningen om nye småbåthavner ligger nå ute til offentlig høring. 

Heidi Ekrem og Ola Mørkved Rinnan eier en fritidsbolig nær den mulige småbåthavna. De har levert en høringsuttalelse hvor de peker på den store bruken av Strandvegen til turer til fots og på sykkel. Stranda i området brukes også hyppig av badegjester.

Et båtanlegg for 60 båter inkludert parkering vil industrialisere området og forringe bruken som rekreasjonsområde både for allmennheten og hytteeierne, mener de. 

De frykter også at en åpning av Strandvegen for båteiere vil friste andre til å kjøre på vegen, og at farlige situasjoner kan oppstå i forhold til de mange myke trafikantene som bruker vegen. 

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.