Det ble en egentlig en seier for både far og datter da kommunestyret i sitt budsjettmøte torsdag satte av penger fra 2019 til å sikre at tradisjonen med å reise til konsentrasjonsleirer i Polen og Tyskland videreføres. Tore Ketil Stårvik, fikk i egenskap av FAU-leder ved Ottestad ungdomsskole, satt saken på agendaen i oktober, mens varaordfører Stårvik (Ap), fikk støtte fra sine partifeller og samarbeidspartier SV og Pensjonistpartiet pluss MDG.

– Dette sikrer videreføring av en meget viktig reise tilbake i vår nære historie, og til 2. verdenskrigs forferdeligheter og krigsforbrytelser. Ungdommen må selv ned til Polen og Tyskland for å sanse, se og oppleve for fullt ut å forstå grusomhetene, sier de.

– Vi som enten har besøkt de gamle konsentrasjonsleirene, eller selv har opplevd krigsforbrytelser i moderne tid skjønner spesielt viktigheten av dannelsesreisene, uttrykte far og datter etter det historiske vedtaket i kommunestyret torsdag ettermiddag. Det er ikke mange kommuner i landet som fullfinansierer skoleturene, bekrefter Bjørn Arntzen i Aktive Fredsreiser overfor HA.

Stilte med minnebok

Varaordfører Stårvik sier hun er opptatt av at Stange skal bli en foregangskommune. Hun var selv i 2003 på skoletur til konsentrasjonsleirene og viste fram minneboka fra talerstolen i kommunestyresalen. Det gjorde inntrykk.

– Allerede som 15 åring mente jeg at dette kom til å være den viktigste turen i mitt liv, og det mener jeg enda. Gratisskoleprinsippet i Norge er riktig og viktig. Etter Fylkesmannens nye tolkning av regelverket har flere skoler i fylket måtte sette en stopper for den dugnadsbaserte modellen som mange har brukt for turene sine. Det betyr at det kan bli en slutt på fredsreisene for ungdommene i kommunen vår. Jeg har et ønske om at vi skal ha en mest mulig inkluderende skole i Stange og jeg ønsker at turene er en tradisjon som skal fortsette. Med en forankring i skolen både før, under og etter turen vil alle elevene bli inkludert.

Ifølge Stårvik er den årlige bevilgningen en unik investering i dagens og framtidens stangeungdom.

– Menneskeheten og vi må ikke glemme. Spesielt når ekstremisme stadig vokser fram i dagens Europa. Om den så er venstre eller høyreradikal, eller islamistisk for den slags skyld. Jeg mener derfor at turen er og vil bli mer aktuell enn noen gang, sier Trine Lise Stårvik.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.