- Det er noen ting det er enkelt å bli enige om - for eksempel å be om mer penger når andre betaler.

Det sier Hamar-ordfører Einar Busterud (63) fra By og Bygdelista i Hamar til HA.

Sammen med de 46 andre ordførerne i Innlandet har han underskrevet oppropet der justisministeren og Stortinget bes om å sikre Innlandet økte rammer hva politiressurser angår.

Et krav om penger til de 20 ubesatte politistillingene i Innlandet er sentralt i oppropet (se lenger nede).

SKEPTISK HAMAR-ORDFØRER

Busterud understreker at han støtter oppropet, men poengterer også følgende:

- Selve politireformen har kommet for å bli. Noen tror at de kan skru denne reformen tilbake, men det går ikke. Jeg er også skeptisk til at at vi når målet om penger til de 20 stillingene, men støtter forsøket, sier Busterud.

ENKELT, sier RINGSAKER

Ringsaker-ordfører Anita Ihle Steen (46) fra Arbeiderpartiet sier at det var enkelt å støtte dette oppropet:

- Dette var det enkelt å bli med på fordi det ikke er holdbart at Innlandet er tildelt 20 politistillinger som det ikke er penger til å bemanne, sier Ihle Steen.

- Hvorfor er dette en viktig sak?

- Fordi vi i Innlandet har lavere politidekningen enn gjennomsnittet. Dessuten ser vi ikke ut til å nå målet om de 20 nye stillingene heller, sier Ihle Steen.

Her er oppropet

Ordførerne i Hedmark og Oppland viser til stortingsvedtak i forbindelse med St.prp.nr. 61 (2014-2015) og Politimesteren i Innlandet sitt forslag til lokal struktur i Innlandet politidistrikt.

I den pågående prosessen med utredning av ny lokal struktur er vi blitt oppmerksomme på at det grunnet en svært stram økonomi i politidistriktet er over 20 ubesatte stillinger. Politimesteren tildeles stillingshjemler, men har ikke budsjettrammer til å ansette i stillingene. Videre er vi kjent med at Innlandet politidistrikt p.t. har 1,34 polititjenestemenn per 1000 innbyggere. Vi ligger med andre ord relativt sett dårlig an sammenlignet med andre politidistrikt.

Ordførerne i Hedmark og Oppland støtter regjeringas og Stortingets mål om et mer operativt og kompetent politi med mer effektiv utnyttelse av menneskelige og materielle ressurser.  Et nært, synlig og tilstedeværende politi skaper trygghet. Våre innbyggere er opptatte av sikkerhet og beredskap. Men mange av kommunene i Oppland og Hedmark vil etter reformen stå uten betjente lensmannskontorer. I praksis betyr politimesterens forslag nedlegging av 24 kontorer i Innlandet. Dette skaper i seg selv usikkerhet og uro. Kunnskapen om det store antallet vakante stillinger forsterker uroen.

Vi blir landets største politidistrikt. Det skal være trygt å bo og mest mulig attraktivt å jobbe over hele landet. Ordførerne finner det nødvendig å uttrykke vår bekymring for at reformen i vårt tilfelle, samlet for hele distriktet, kan føre til mindre - ikke mer - synlig politi. Skal vaktlistene fylles, skal lederne av tjenesteenhetene kunne forsterke det forebyggende arbeidet, skal etterforskningsarbeidet få nødvendige ressurser, skal våre innbyggere ha tro på reformen og tillit til at politiet er der når det trengs - da må det til en betydelig økning i antallet tjenestemenn og sivilt ansatte.  

Justisministeren og regjeringen må sikre Innlandet økte, økonomiske rammer dersom regjeringens mål skal nås og Stortingets forutsetninger om et mer synlig og tilstedeværende politi skal innfris.

Denne eposten er godkjent av samtlige 47 ordførere i Innlandet politidistrikt.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.