– Alle barn skal ha et trygt og godt skolemiljø, det er den overordnede målsettingen, forteller Anne Cathrine Holth.

Hun kunne sammen med Stine Peterson og Jørn Olav Authen fra Fylkesmannen i Hedmarks oppvekst- og utdanningsavdeling onsdag fortelle om regjeringens nye tiltak for trivsel i skolen, på Storhamar skole.

– Det er viktig at foreldre ser sitt ansvar og samtidig er klare over sine rettigheter, skyter Stine Peterson inn.

Den nye lovgivingen sikrer nulltoleranse mot mobbing, vold, diskriminering og trakassering i skolen, men også mindre alvorlige krenkelser.

– Det er alles ansvar

– Elever og læreres arbeidsmiljø er ferskvare, det må stadig vekk jobbes med, sier rektor ved Storhamar skole, Mari Flagstad.

Selv om ansvaret for å forebygge og ta tak i mobbing i hovedsak ligger hos skolen, understreker Holth at alle har et felles ansvar for elevers trivsel.

– Det er ikke mulig å lykkes hvis skolen har ansvaret alene. Her må lærere, trenere, foreldre og andre jobbe sammen. Alle har ansvar for at alle skal trives, sier hun.

– Det skal ikke være et definisjonsspørsmål om noe er mobbing eller ikke, elevenes trivsel er det de selv som kjenner, og de skal tas på alvor, forteller Peterson.

– Nytt med lovgivningen er at foreldre kan klage direkte til fylkesmannen hvis de mener skolen ikke klarer å løse et mistrivselsproblem, sier Authen.

Sammen med rektor Flagstad har de troen på at det nye regelverket vil bidra til at færre mobbetilfeller går under radaren.

Trivselstiltak

Storhamar skole har allerede satt i gang flere tiltak for å skape trivsel og et trygt læringsmiljø, kan rektor Flagstad fortelle. Nyansatt sosiallærer skal fungere som en «flue på veggen», og forhåpentligvis lette helsesøsters arbeidsmengde. Trivselsledere sørger for at ingen må leke alene i friminuttene, og elevsamtaler gjennom året skal også gjøre det lettere for elever å si ifra.

– Det synes jeg er veldig bra. Jeg føler at det hjelper veldig, det er mye tryggere å ha en samtale alene med læreren, sier elev Emma Bjørnstad (11).

Anders Sørskog-Mørkhagen (11) er enig.

– Ingen sak er for liten eller for stor, det viktigste for oss er tett dialog med foreldre så fort som mulig. Det er en selvfølge at alle skal tas vare på, sier rektor Flagstad.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.