Nedleggelse av én eller flere videregående skoler i Hedmark; det har vært et av de viktigste diskusjonstemaene i Hedmark fylkeskommune de siste månedene. Bakgrunnen er det synkende antallet elever i aldersgruppen 16 til 18 år.

I perioden fra 2015 til 2025 er det ventet at det vil være 1.000 færre elever i denne aldersgruppen i Hedmark.

Fredag ettermiddag innkalte fylkesrådet til pressekonferanse på kort varsel for å legge fram sin innstilling i saken.

Fylkesråd Aasa Gjestvang (Sp) kunne presentere en oversikt som viser at alle de 14 videregående skolene i Hedmark foreslås opprettholdt. Det vil si at det skal være drift også ved skolene i Skarnes og på Koppang; de to skolene som var mest truet av nedleggelse.

Vegene får mindre penger

Gjestvang, som selv ønsket å legge ned Skarnes videregående skole, sier det vil koste mye penger å opprettholde alle skolene. Pengene må nå hentes fra andre budsjettområder.

Gjestvang opplyser at 6,5 millioner kroner må flyttes fra drift og vedlikehold av fylkesvegene – årlig. I stedet skal pengene gå til de videregående skolene.

– Når vi mister så mange elever, så må vi foreta oss noe. Elevnedgangen er et stort økonomisk minus for fylkeskommunen. Samtidig skal vi levere like god eller helst bedre kvalitet, sier hun.

Gjestvang sier omprioriteringer er helt nødvendig for å få økonomien til å gå i balanse.

– Vi trenger penger til både veg og skole, men her har vi måttet prioritere og ta et valg.

Må ha minst 60 prosent

Fylkesrådet presenterte også såkalte normtall for skolene, det vil si hvor mange elever som må finnes i hver klasse for at den skal fortjene livets rett. Kravet er at alle klassene skal være fylt opp med minst 60 prosent.

De ulike skoletilbudene skal vurderes på nytt hver vår, avhengig av hvor mange elever som har søkt seg til den enkelte linje. Er det færre enn 60 prosent elever, så legges linjen ned.

Nå skal fylkesrådets innstilling avgjøres i fylkestinget.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.