Roy Carstens, leder for Nav i Ringsaker, forteller om endringer i samfunnet som nå gir utslag i form av økt behov for sosialhjelp.

– De siste tiårene har vi mistet utallige industriarbeidsplasser hvor ufaglærte tidligere kunne få jobb. Sammen med økt konkurranse fra utenlandsk arbeidskraft, utfordrer dette unge uten utdanning, sier han.

Carstens mener tett, individuell oppfølging er helt avgjørende.

– Vi må følge opp både mottaker og arbeidsgiver. Vår jobb er ikke å plassere et problem ute på arbeidsplassen, sier han.

Kamilla Østli, konstituert leder ved Nav-kontoret i Løten, forteller om positive erfaringer med oppfølging og aktivitetsplikt.

– Ved å samordne tjenestene har vi skapt et enklere system. Mottakerne forholder seg nå til færre personer enn før. På et år har vi redusert de samlede utbetalingene fra 8,3 til 7,6 millioner kr.

I Stange forteller Tone Strugstad Qviller om 40 prosent færre unge under 25 år på sosialhjelp i fjor sammenlignet med året før.

– Tett oppfølging og aktivitetsplikt gir resultater, sier hun.

De fire kommunene har nå fått 800.000 kroner fra Fylkesmannen til forbedringstiltak. Hvordan skal pengene investeres? Monica Jørgensen, avdelingsleder for sosialtjenester i Ringsaker, forteller at kommunene allerede har gjennomført regionale fagdager, blant annet for å løfte viktige temaer som psykisk helse og rus.

– I år skal vi også innom temaer som aktivitetsplikt og oppfølging, særlig av innvandrere og flyktninger, sier hun.

Nav-lederne fra de fire kommunene er alle enige om at aktivitetsplikten er positiv, og at det overordnede målet nå er å få ned antallet sosialhjelpsmottakere. Roy Carstens tenker følgende:

– Vi kan ikke styre hvordan samfunn, boligpriser og arbeidsmarked utvikler seg. Vår jobb blir å utvikle tjenestene våre og skape bevissthet rundt hva som skaper sosiale problemer, samt hvordan vi kan sette inn tiltak for å snu utviklingen. Om et år skal vi ha flere folk i arbeid, avslutter han.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.