Påska kommer seint i år, og i store deler av landet er det vår og gode kjøreforhold, mens det er snø og vinter på mange fjelloverganger. Vegvesenet ber folk sjekke trafikkmeldinger jevnlig, og belage seg på at det er mange bilister som har tenkt seg på fjellet i løpet av fredagen.

Les også: Kjør forsiktig – i morgen er en av årets verste bulkedager

– Vi venter på fredag stor utfartstrafikk til fjellet i forbindelse med påskeferien, skriver Vegvesenet på Twitter torsdag kveld, og har lagt ved et kart som viser alternative ruter fra Oslo til Lillehammer.

NAF ADVARER OM LADEKØ

I påsken i fjor kom det et nyord inn i språket; ladekø. Elbilister på sterkt trafikkerte ladeplasser måtte stå lenge og vente for å fylle opp batteriet, skriver NAF i en pressemelding.

- Det er ingen grunn til å tro at det blir bedre denne påsken, snarere tvert imot, sier Camilla Ryste, kommunikasjonssjef i NAF.

Siden påsken i fjor har det kommet over 70 000 nye elbiler på veiene

- Før planla man kjøreturen for å unngå kø på veien. Med elbil må man også planlegge for å unngå kø på ladestasjonen, sier Ryste.

NAF råder folk til å starte turen hjemmefra med fullt batteri. Og om du må lade underveis kan det lønne seg å kjøre på andre tidspunkter enn alle andre. Da slipper du kø både på veien og ladestasjonen, skriver NAF.

- Når du lader og det er mange andre som skal det samme, er det viktig å ikke la bilen stå til lading unødig lenge. Det er viktig å ta hensyn til hverandre på ladestasjonen, oppfordrer Ryste.

5 tips for en trygg påsketur

Det er ikke bare når du pakker til skituren at du bør tenke deg om. Å pakke riktig er viktig også for bilturen, skriver Rusfri Trafikk i en pressemelding.

– Når du pakker påskesekken, er det lurt å pakke de store og tunge tingene nederst og bakerst i sekken. Det samme gjelder i bilen. Løse gjenstander utgjør også en betydelig fare, så sørg for at nettbrett, skistøvler og påskeegg er forsvarlig sikret, sier generalsekretær Elisabeth F. Kristoffersen i MA – Rusfri Trafikk.

Rusfri Trafikk har følgende råd til påskebilistene:

  • Pakk bilen riktig. Store ting skal nederst og innerst i bagasjerommet, unngå løse gjenstander og ha kun lette saker i skiboksen på taket.
  • Ikke oppbevar gjenstander på hattehyllen.
  • Bruk bilbelte! Både i bilen og i bussen.
  • Tilpass farten etter forholdene og kjør aldri over fartsgrensen.
  • Stopp og sov hvis du blir trøtt 

 

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.