– Jeg er ikke i posisjon til å ha noen politisk mening om hvem som bør vinne valget i USA, men på vegne av andelseierne i våre verdipapirfond så kan jeg i alle fall si at det blir mer business as usual om Hillary Clinton vinner. For å si det forsiktig.

Det sier Christian Lie (45).

Hamarsingen følger valget i USA tettere enn de aller fleste.

Han brukes også som ekspertkommentator på valget av blant annet TV2, E24 og Hegnar TV.

Lie er seniorstrateg i Danske Bank og dermed ansvarlig for storbankens syn på markedene.

Mange er sjokkert

Han skal blant annet bidra til at bankens fondskunder får mest mulig igjen for pengene sine.

– Den ene kandidaten (Trump, red.anm.) har uttalt seg på en måte som har overrasket og sjokkert mange, for å si det mildt. Det er usikkert hva det får å si for markedene dersom Trump vinner, men dersom han får gjennomført det han sier blant annet om handelsavtaler, så blir det viktig for finansmiljøene, sier Lie.

Fare for handelskrig

Han sier rett ut at det er fare for en handelskrig:

– Skulle han bli en så tøff opponent som han har sagt overfor Kina og Mexico, så vil det kunne bryte ut en handelskrig. Det vil ikke være gunstig for verdensøkonomien. Valget i USA påvirker blant annet hvordan vi plasserer penger i fond, sier Lie.

– Holder du og dine kolleger pusten for hva som kan skje?

– De siste månedene har vi tatt ned risikoen noe. Dersom Clinton vinner, så blir det nok et lettelsens sukk i markedene, sier han.

Tror på 5–10 prosent fall

Eksperten fra Hamar regner med at børser verden rundt vil falle med fem til ti prosent dersom Trump vinner tirsdagens valg.

– Dette tror jeg at vil være en umiddelbar reaksjon, fordi valget av Trump vil skape betydelig usikkerhet blant investorene. Verden vil ikke stoppe av den grunn. På plussiden hører det med at Trump vil investere mer i USA – samtidig som han vil kutte skattene.

– Det liker vel næringslivet?

– Rent umiddelbart, ja. Det vil kunne øke verdien på amerikanske aksjer. Men aktørene vil bli skeptiske av en så ekspansiv politikk. Statens behov for finansiering vil øke. Det betyr høyere gjeld, sier Lie og legger til:

– Clinton vil også øke investeringene i USA. Men hun vil samtidig heve skattene. Det gir en mer balansert utvikling. Men de amerikanske statsfinansene er ikke bærekraftig på sikt – uansett ...

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.