– Krepsepest sprer seg hovedsakelig gjennom menneskelig aktivitet. Det kan være utsetting av signalkreps, spredning av syk kreps, fangst med infisert utstyr eller elvepadling, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.

Signalkreps er en nordamerikansk krepseart som bærer sykdommen krepsepest, men som selv er immun mot sykdommen. Dersom signalkreps med krepsepest etablerer seg i et vassdrag, vil sykdommen bli værende i vassdraget for godt. Både edelkrepsen og andre krepsearter som naturlig forekommer i Europa, er helt forsvarsløse mot sykdommen.

For å hindre spredning skal krepseutstyr enten være helt tørt eller desinfisert før det blir brukt i et nytt vassdrag. Fisk som brukes som åte skal ha opphav fra samme vassdrag. Det er forbudt å sette ut eller flytte kreps til andre vassdrag eller lokaliteter, å kaste syk eller død kreps ut i vassdrag, samt tømme vann fra ett vassdrag til et annet.

Det er registrert rundt 600 lokaliteter med edelkreps i Norge. Arten er mest utbredt i Oppland, Hedmark, Buskerud, Oslo, Akershus og Østfold, men det finnes enkelte bestander på Vestlandet og i Trøndelag. Edelkrepsen er oppført på både nasjonal og internasjonal rødliste over truede arter. Siden midten av 60-tallet er mengden edelkreps redusert kraftig, fra en fangst på 40 tonn årlig til 10–12 tonn nå.

Fisket etter edelkreps starter 6. august klokka 18 og varer fram til og med 14. september. I Steinsfjorden og Tyrifjorden er imidlertid fisket bregrenset til perioden 10. til 17. august.

(©NTB)

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.