En undersøkelse blant hytteeiere og -brukere viser at svært mange utfører håndverksmessig arbeid på egen hytte. Det skriver Midt-Hedmark brann- og redningsvesen (MHBR) i en pressemelding onsdag formiddag.

– Man kan gjøre mye selv, og mange er åpenbart ganske nevenyttige. Men når det gjelder blant annet elektrikerarbeid, er det svært begrenset hva man har lov til å gjøre, sier Anders Øverby, branninspektør i MHBR.

På spørsmålet «hva slags håndverksmessig arbeid har du utført på egen hytte?» opplyser brannvesenet at respondentene svarer slik:

Snekkerarbeid: 83 prosent

Rørleggerarbeid: 13 prosent

Elektrikerarbeid: 15 prosent

Arbeid på pipe: 14 prosent

Arbeid på ildsted: 18 prosent

Annet arbeid: 25 prosent

Undersøkelsen det vises til ble gjennomført i mars 2018 og formidlet via Facebook. 1.750 eiere og brukere av hytter i Norge svarte på spørsmål om brannsikkerhet på hytta.

Døde røykvarslere

Undersøkelsen viser også at mange ikke sjekker røykvarsleren hver gang hytta tas i bruk.

– En røykvarsler begynner normalt å pipe med små korte støt i et par ukers tid før det går helt tomt for strøm. Om det er en stund siden sist man var på hytta, kan batteriet ha gått tomt i mellomtiden, uten at man vet om dette. Derfor er det så viktig at man tester røykvarsleren hver eneste gang man tar hytta i bruk, sier Øverby.

Husk Rømningsveier!

– Vi i brannvesenet oppfordrer hyttefolket på det sterkeste til å tenke sikkerhet, og sørge for at dere har alternative rømningsveier ut fra hytta, slik at dere kommer dere ut hvis en uønsket situasjon skulle oppstå, sier Øverby.

Bålforbud fra neste uke

Fra 15. april til 15. september er det forbudt å tenne bål.

– Selv om det nasjonale bålforbudet først trer i kraft mandag 15. april, må folk vise aktsomhet. Det er den som tenner ild, som har ansvaret. Det er lokalt tørt mange steder etter vinteren med tørre kvister og tørt gress, som fort kan antenne. Med vinden vi har og har hatt de siste dagene, gjør at det tørker fort og åpen ild kan fort komme ut av kontroll. I tillegg er det spådd kaldt, tørt og fint vær langt inn i påskeuka, med ingen nedbør i sikte, så vi oppfordrer folk om å være forsiktige med fyrstikker, bål, bålpanner og andre kilder til brann, avslutter Anders Øverby.

Nå i påsken skal Midt-Hedmark brann- og redningsvesen IKS sammen med rundt 50 andre brannvesen i hele landet ut og treffe hyttefolket for en hyggelig prat om brannsikkerhet. Da vil de også dele ut blant annet en «minihytte». Denne skal henges opp et sted i hytta, og gir en god oversikt hva man må tenke på for å unngå brann. Den har også et magasin til ekstra røykvarslerbatteri slik at man alltid har dette tilgjengelig. Bak kampanjen står Norsk brannvernforening og Tryg Forsikring.

Sjekkliste for brannsikkerhet på hytta:

 Sjekk røykvarslerne hver gang hytta tas i bruk

 Sørg for å ha alternative rømningsveier ut fra hytta

 Ha alltid ekstra batterier i reserve

 Gå aldri fra levende lys

 Ikke bruk peis/ovn som tørkestativ

 Deponer og kast askeavfall på en forsvarlig måte

 Ikke gå fra hytta med elektriske apparater i bruk

 Vær ekstra varsom ved bruk av gass. Sjekk utstyr og slanger jevnlig

 Sørg for rikelig tilgang til slokkeutstyr

 Bruk godkjent fagfolk til utbedringer som krever dette

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00