To elever fra idrettslinja ved Storhamar videregående tok fredag turen til Ajer ungdomsskole.

Jacob Spencer og Kevin Storsveen Løveng fra vandrerussgruppen Morning Star ga et ryddig og profesjonelt foredrag for et lydhørt publikum bestående av niendeklassinger.

Et forebyggende tiltak

De høyst aktuelle temaene doping, narkotika, alkohol, og nettvett ble tatt opp i foredraget, som er en del av et samarbeid mellom Hamar-skolene, politiet, og Hamar Lions. Og et musestille publikum fulgte nøye med mens de to jobbet seg gjennom en lysbildeframvisning med fire hovedpunkter.

Det hele var dyktig supplert med relevant statistikk og figurer, og med lett relaterbare historier fra egne liv. Noen videosnutter var det også plass til.

levende forklaringer

Elevene ble informert om hvordan de bør oppføre seg på nett, og russeguttene trakk fram eksempler fra kjente sosiale media-plattformer som Snapchat og Jodel.

Da temaene narkotika og doping sto for tur, valgte guttene å krydre foredraget med en skrekkhistorie om en kamerats møte med syntetiske stoffer i Amsterdam.

– Det var ikke særlig kult, konstaterte de.

unge til unge

Politiet var også til stede, representert ved Tina K. Fossengen. Hun mener prosjektet er et flott tiltak med forebyggende effekt, og var raus med ros til guttene i etterkant.

– Dette er en vinn/vinn sak. Det er viktig at elevene får høre dette fra andre på omtrent sin alder. Når unge taler til andre unge har det større effekt, sier hun.

Spencer forteller i etterkant at de har lært mye selv i arbeidet med prosjektet.

– Det var jo en del teoretisk forberedelse, men det jeg tror var viktigst var de personlige erfaringene vi fortalte elevene om.

Fossengen sier seg enig, og trekker fram guttenes avsluttende budskap om samhold og tilhørighet som spesielt positivt.

På spørsmål om hva de ønsker elevene å ta med seg videre fra foredraget, svarer Spencer:

– Vær forsiktig, og ta vare på hverandre. Vær bevisste på deres egne valg.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.