Det opplyser forsker i Stein Ivar Johnsen i Norsk institutt for naturforskning (NINA) – en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur og samfunn.

– Jeg er nok begrenset optimist på vegne av Ljøsvatn. Og det er ikke vannkvaliteten som demper ørretbestanden, men det er den enorme bestanden av småabbor i fjellvannet, sier Johnsen.

18. august satte han og kolleger i NINA ut sju garn, der hvert garn har 12 ulike maskevidder. Kun 15 ørreter hvor av bare to over 25 centimeter, gir ingen grunn for jubel i sportsfisjermiljøene.

– Det er små sjanser for at ørretbestanden skal vokse særlig i dette vannet. Selv om det er satt inn tiltak for å redusere abborbestanden, vil det ikke være mulig å bli kvitt abboren, sier Johnsen.

Mangler innløpsbekk

Konkurransen med abbor er en begrensende faktor, men det er også Ljøsvatns mangel på innløpsbekker.

– Innløpsbekken er viktig for ørretens naturlige reproduksjon. Det er lettere for småørreten å svømme ned igjen i vannet fra en innløpsbekk enn å ta seg oppover en stri utløpsbekk eller elv. Vi ser at det er en del ørret i Ljøsaå, men det er altså en utløpsbekk, forklarer Johnsen.

Historisk sett var Ljøsvatn et meget godt fiskevann med mye kvalitetsørret. På 80-tallet ble ørretvannet raskt ødelagt da noen presterte å sette ut abbor i vannet.

Grunna

Forsker Johnsen har derimot bedre nyheter fra prøvefisket i nabovannet Grunna.

– Der er ørretbestanden meget god og det finnes ikke abbor. Grunna har i grunnbekken en fin itløpsbekk og i tillegg har Grunna flere utløpsbekker som ørreten kan gyte i. Fisk over 30 centimeter er rød i kjøttet og av flott kvalitet. Prøvefisket viste en bedre fangst i sommer enn sommeren 2016, forteller Johnsen.

Ringsaker Jakt og Fiskeområde har selv utført prøvefiske i Nøkkelåstjern noen kilometer nord for Grunna. Oppsynsmann Anders Berg sier til HA prøvefisket avdekker at vannet mangler de store ørretene.

– Det er litt overraskende at den største bare veide 400 gram. Tidligere har vi tatt grov ørret i dette tjernet. Berg tror forklaringen kan være at det fiskes for lite i Nøkkelåstjern og at det fører til stor konkurranse om maten.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.