– Vi har jobba for dette i tre år, og lagt ned mye penger og energi. Det er veldig morsomt når det begynner, sier russepresident Sondre Thorsen Brendlien (18).

Rundt ham på Tjuvholmen vugger rød og blå russ til musikken, det er mye godt i glassene og russebussene står tett på rekke og rad. Det er offisielt: russen på Hamar katedralskole og Storhamar videregående er løs.

– Dette er slutten på barndommen. Etter dette begynner voksenlivet, fastslår Brendlien.

fjernet sex-knute

Men selv om den neste måneden vil stå i festens tegn, er det også anledning til å være melankolsk. Snart vil ungdommene fra Hamar og omegn være spredd over hele landet. Noen vil studere videre, noen trer på seg en grønn uniform, andre begynner å jobbe.

– Det er litt trist at vi er snart er ferdig på skolen. Snart ferdig med å gå sammen med alle de flotte folka på Katta, sier presidenten.

Han kan også fortelle at han før russetida fjernet en russeknute som ville gitt heder for å ha sex med sju personer på sju dager.

– Vi tok vekk den på Katta. Jeg spurte: hvorfor skal vi ha med den? Det ville bare laget oppstyr i media, sier Brendlien.

– glede er et stikkord

Utenfor en av de mange bussene står Herman Huuse (18) og Magnus Østgård Jensen (18) fra Hamar. De er klare for noen uker med festlig fellesskap, og de forteller at de har brukt mange timer i mange år på forberedelsene. Nå skal de få valuta for pengene.

– Dette blir slitsomt, men deilig. Glede er et stikkord. Vi har stått på dag og natt, og vi har venta tre år på dette, sier Huuse.

Festen kan begynne.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00