Tallene kommer fra en undersøkelse YouGov har utført for Frende Forsikring.

Dette opplyses i en pressemelding torsdag morgen.

Pressemeldingen åpner slik:

"Tenk deg om neste gang du deler bilder av andre på sosiale medier uten å spørre. Det er ulovlig."

IKKE HAR DU LYST HAR DU LOV

- Dette må folk ta på alvor. Her gjelder ikke "har du lyst, har du lov". Du kan faktisk ikke dele et bursdagsbilde på noens Facebook-side uten lov, selv om du mener det aldri så godt, sier produktsjef i Frende Forsikring, Einar Brekken.

- Du kan bryte straffe-, personopplysnings- og åndsverksloven hvis du deler bilder og personlige opplysninger av andre uten tillatelse, sier Rikard af Sandeberg hos datasikkerhetsekspertene Affinion.

Mange mobbes på nett

Bildene trenger ikke være fyllebilder eller nakenbilder. Det spiller ingen rolle hvor uskyldige de er.

- Hvis en på bildet ber deg ta det bort er du nødt til å gjøre det. Om det så er det bildet du har fått flest likes på gjennom tidene. Det er også lov å ombestemme seg. Hvis du får lov å legge ut et bilde eller video og vedkommende angrer seg, må du fjerne det, sier Einar Brekken.

Undersøkelsen til Frende viser at hver fjerde som er spurt kjenner noen som har blitt mobbet på nettet. I aldersgruppen 18-29 år er tallet hele 43 prosent. 

- Publisering av uønskede bilder og videoer er definitivt en medvirkende årsak til mobbing på nett, sier Einar Brekken.

BEST PÅ ØSTLANDET OG VESTLANDET

Det spiller ingen rolle hvilken plattform du legger ut bilder på.

- Reglene er like på nettsider, blogger og sosiale medier. De gjelder uavhengig av om bildene deles i åpne eller lukkede Facebook-grupper eller med direktesending av video. Reglene gjelder også i tilfeller der bilder eller filmer ikke lagres, sier Sandeberg som er produkt- og markedsdirektør i Affinion. 

Frende-undersøkelsen har sett på hvor de som har opplevd bildemisbruk på sosiale medier bor. Det er flest i Trøndelag og Nord-Norge (73 prosent), etterfulgt av Oslo/Akershus (68 prosent), Sørlandet (67 prosent, resten av Østlandet (65 prosent) og Vestlandet (64 prosent).

TALLENES TALE

Så mange har opplevd bildemisbruk

18-29 år: 88 prosent.

30-39 år: 76 prosent.

40-49 år: 73 prosent.

50-59 år: 63 prosent.

60+: 46 prosent.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00