Dette bekrefter styremedlem og medeier Reidar Bergene Holm i et intervju med HA. Selskapet Bergane Holm AS eier Biozin AS.

– Vi skal lage et produkt som Stortinget vil ha mer av. Våre folkevalgte har med sitt budsjettvedtak skapt et behov for mer biodrivstoff, sier Bergene Holm.

I en høringsuttalelse til Miljødepartementet skriver Biozin AS følgende:

– Ambisjonen er å bidra til å organisere, finansiere, bygge og drifte inntil fem fullskalaanlegg i Sør-Norge, lokalisert til Åmli, Hof, Ringerike, Ringsaker og Eidskog. De fem fabrikkene vil forbruke et like stort råstoffvolum som Tofte, Union, Hunsfos Fabriker, Peterson og Follum forbrukte til sammen, men være vesentlig mindre kresen med henhold til treslag og kvalitet, heter det i høringsuttalelsen.

Skogsavfall

Råstoffet vil være skogsavfall, grot, herunder løvtre av alle slag. Jordbruket kan levere halm. Industrien kan levere sagflis/sagspon/avkapp/bark. 

Leveringsmulighetene for løvtre og grot vil åpne for lønnsom landskapspleie og tynning. Hver fabrikk vil årlig ha behov for rundt 700.000 kubikkmeter virke og ha behov for minst 75 årsverk i produksjonen.

– Vi ser for oss at en fabrikk på 150 dekar på Rudshøgda vil sysselsette 75 ansatte. 20 prosent av disse må være fagfolk med akademisk utdannelse. Fra dette restavfallet fra skogbruket vil det komme ut 120 millioner liter biodrivstoff som så foredles i raffinerier, opplyser Reidar Bergene Holm.

Jernbane

Han har selv vært i møter med Ringsaker kommune og befart den aktuelle tomta.

– Hvorfor er Rudshøgda en god lokalisering?

– Det er god tilgang på skogsavfall på alle kanter. Det er stor skogs- og treindustri i regionen. Og på Rudshøgda skjærer jernbanen gjennom landskapet. Vår ambisjon er å få tilkjørt trevirke fra Østerdalen og Gudbrandsdalen med jernbane og ikke minst transportere ut biozinen på jernbanen, sier Bergene Holm.

Tomta som Biozin AS sikter mot, er både uregulert og dekket av granskog. Ringsaker kommune kjøpte i sin tid tomta av en lokal skogeier med tanke på framtidig sykehustomt.

– Vi kommer til å trenge tre-fire år på utbyggingen av fabrikken, sier Bergene Holm til HA.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.