Om de var først ut i Innlandet, vites ikke. Men Jan Cato Lystad og Gina Gubberud er nok de første på Nes som går i gang med årets dyrkingssesong. Selv om snøen fortsatt ligger tjukt over jordbruksområdene rundt Mjøsa, tok de i helgen sjansen på at det nå er riktig tidspunkt å sette poteter.

 - Jeg har målt jordtemperaturen. Nå ligger den på 8 grader på nattestid, sier Jan Cato.

Han mener dermed det nå er trygt å sette årets første potetavling.

Fikk hjelp av naboen

Jan Cato, som sammen med samboeren Gina eier en gård på 115 mål - hvorav 8 av disse blir brukt til egen potetdyrking, mens resten leies ut til andre bønder - jobber til vanlig på Strand Unikorn. Før det jobbet han 18 år i Norgro. En kan dermed anta at han har god peiling på ting som vokser i jorda. Gina har også full jobb som fysioterapeut ved siden av potetdyrkinga.

En skulle tro at en lang og snøtung vinter ville innebære utfordringer for de som nå skal i gang med å så i jorda, men Jan Cato er optimistisk.

 - Det fine nå, i og med at snøen kom tidlig i fjor høst, er at det ikke er noe tæle i bakken. Så når snøen har tørka vekk, er det klart for såing med en gang.

Området der potetene ble satt, ble frest rent for snø allerede 18. mars. Jan Cato forteller at de fikk god hjelp fra naboen med å få fjernet denne. Jobben tok omtrent en halv time.

 - Vi måtte likevel vente til over påsken med å så. Da kom kulda, og vi måtte dekke over jordflekken for å forhindre at tæla skulle sette seg på ny.

Leverer til skibladner

Jan Cato og Gina dyrker og leverer poteter til flere lokale bedrifter, blant disse Knutstad & Holen og AS Skibladner.

 - Skibladner starter rutesesongen 20. juni. Vi regner med, når vi nå har fått satt en avling, at vi i hvert fall har poteter klare til 15. juni, sier Jan Cato.

Også tidligere år har potetbonden satt ut avlinger rundt månedsskiftet mars/april.

 - I Innlandet er dette ganske tidlig. I Larvik har de nok fått satt noe, mens de på Sørlandet og i Rogaland pleier å ha satt ut avlinger på denne tida, mener han.

Potetene Jan Cato og Gina dyrker, er et lite nisjeprodukt, ifølge ham selv. De sprøyter ikke avlingene, og de bruker vanlig gjødsel, mens ugresset fjernes mekanisk.

 - Du kunne ikke ha begynt sesongen så tidlig på året, med en gård på 1000 mål.

 - Tror du årets poteter blir gode?

 - Detta skal bli gode poteter, sier Jan Cato og småhumrer.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.